InspiratieIdei pentru tineFursecuri de casa. Retete de colectie
Inspiratie

Fursecuri de casa. Retete de colectie

Fursecurile de casa se fac foarte usor, sunt bune la micul dejun, la cina sau de fiecare data cand vrei ceva dulce si bun. In consecinta, iti vor fi de folos aceste retete de colectie, ca sa faci cele mai bune fursecuri de casa. Retetele alese se pregatesc usor, cu ingrediente pe care oricine le are mereu in casa.
  • Fursecuri de casa
    • Retete clasice
      • Fursecuri fragede simple
      • Fursecuri cu cacao, de post
      • Fursecuri cu stafide
      • Fursecuri americane cu ciocolata
    • Retete speciale
      • Fursecuri amaretti
      • Biscuiti sarati cu parmezan
      • Fursecuri cu ovaz si banane
  • Sfaturi pentru fursecuri reusite

Fursecuri de casa

Fursecurile din cofetarie sau din magazine sunt bune, dar nu se pot compara cu cele facute in casa. Prepararea lor este foarte usoara, sunt spornice si isi pastreaza gustul si aroma mai multa vreme. Fragede, cu sau fara ciocolata, cu vanilie sau stafide, nuci sau migdale, aceste prajiturele sunt printre cele mai rapide dulciuri care se pot face in casa. Trebuie spus ca exista retete de fursecuri care nu contin unt, oua sau lapte si sunt perfecte in perioadele de post. 

Retete clasice

In aceasta categorie intra fursecurile simple, care, de regula, au trei-patru ingrediente si a caror aroma variaza dupa preferinta fiecaruia.

Fursecuri fragede simple

Aceasta poate fi considerata o reteta de baza. Chiar daca este foarte simpla, fursecurile preparate astfel sunt deosebit de gustoase. Au calitatea de a se pastra proaspete mai multa vreme, daca sunt tinute intr-o cutie cu capac. Din ingrediente rezulta circa 30 de fursecuri. Aluatul preparat se poate pastra in congelator. Compozitia poate fi innobilata cu bucatele de ciocolata, alune, nuci sau pot fi decorate cu fructe din dulceata.
 
Ingrediente
  • 175 g unt nesarat;
  • 85 g zahar tos;
  • esenta de vanilie;
  • 225 g faina.
Mod de preparare
Amesteca untul moale cu zaharul si vanilia, cu un mixer, pana rezulta o crema spumoasa. Adauga faina si amesteca. Pune tot aluatul intr-o folie alimentara si formeaza un sul cu diametrul de cinci centimetri, care trebuie sa stea la congelator cel putin o ora. Dupa ce trece acest interval, scoate aluatul si taie-l in felii cu grosimea de un centimetru, pe care le pui in tava pregatita pentru copt. Presara putin zahar pe fiecare si coace-le 15-20 de minute, in cuptorul bine incins, la foc mic.

Tava trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina sau poti sa folosesti hartia de copt. Fursecurile trebuie scoase din tava dupa ce se racoresc putin.

Vezi AICI  toate ofertele noastre de ZAHAR, FAINA si MALAI

Fursecuri cu cacao, de post

Practic, nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cu unt. Se prepara usor si, pentru ca nu au unt, nu mai este necesara perioada de congelare. Din ingrediente rezulta 30-40 de fursecuri. Pentru ca au tendinta de a se usca, se pastreaza foarte bine intr-o punga sau cutie cu capac din plastic. Apa din reteta poate fi inlocuita cu lapte de cocos sau migdale.
Ingrediente
  • 500 g faina;
  • 12 linguri zahar pudra;
  • 12 linguri ulei;
  • 15 linguri apa;
  • 3 linguri cacao;
  • esenta de rom;
  • un plic de praf de copt.
Mod de preparare
Pregateste tava pentru copt, care trebuie unsa cu ulei si tapetata cu faina sau foloseste hartie pentru copt, dar si aceasta trebuie unsa cu putin ulei. Faina se amesteca impreuna cu zaharul pudra si praful de copt. Adauga pudra de cacao si amesteca. Uleiul, apa si esenta de rom se combina separat. Amestecul lichid se toarna incet in cel cu faina si se combina folosind o spatula. Aluatul rezultat se framanta pe planseta cateva minute. Ca sa nu se lipeasca, unge mainile si planseta cu ulei. Intinde o foaie de doi centimetri grosime cu sucitorul si taie fursecurile cu o rola pentru fursecuri sau cu cea pentru pizza, in ce forme vrei. Poti folosi si gura unui pahar. Se pun in tava si se coc la foc mic, circa 20 de minute. Se scot din tava abia cand s-au racit.

Fursecuri cu stafide

Foarte fragede, aceste fursecuri cu stafide sunt perfecte alaturi de un pahar cu lapte, o cafea sau un ceai. Ingredientele sunt pentru circa 25 de fursecuri, dar este bine sa faci portie dubla din prima, pentru ca se mananca foarte repede. Foloseste stafide aurii si brune in parti egale sau stafide si merisoare uscate.

 
Ingrediente
  • 200 g unt moale;
  • 200 g zahar pudra;
  • 200 g faina;
  • 200 g stafide;
  • 3 oua;
  • esenta de vanilie si rom.
Mod de preparare
Stafidele se pun in apa calduta, cat sa le acopere, pentru rehidratare. Adauga esenta de rom.  Este bine daca stau in apa circa 30 de minute. Scurge apa si pune stafidele intr-o sita pentru a elimina tot excesul de apa. Untul se omogenizeaza cu mixerul impreuna cu zaharul pudra, pana rezulta o crema fina. Pune, pe rand, cate un ou si amesteca bine dupa fiecare, apoi esenta de vanilie si faina in ploaie. Amesteca usor cu o spatula. La final, se adauga stafidele. Aluatul este dens, dar moale si cremos. Pune in tava, pe foaie de copt, gramajoare de aluat, cu lingurita, la distanta, pentru ca vor creste la copt. Se coc in cuptorul incins, la foc mic, circa 10 minute, pana ce prind o culoare aurie pe margine. Se scot din tava imediat ce sunt gata.

Vezi categoria noastra de  FRUCTE SI LEGUME PROASPETE

Fursecuri americane cu ciocolata

Le stim din filme si nu numai. Fursecurile americane cu ciocolata sunt foarte iubite de cei mici, motiv pentru care este bine sa le faci in casa. Este important sa folosesti zahar brun, pentru ca acesta da gustul specific. Aceste fursecuri trebuie sa fie mai mari, pentru ca face parte din farmecul lor, dar si pentru ca in felul acesta, dupa copt, vor fi fragede la mijloc si mai crocante pe margine.
 
Ingrediente
  • 400 g faina;
  • 150 g zahar brun;
  • 150 g zahar alb, tos;
  • 3 oua;
  • 200 g unt;
  • 200 g ciocolata cu lapte, taiata in bucatele;
  • 100 g ciocolata amaruie, taiata in bucatele;
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat pentru prajituri;
  • esenta de vanilie;
  • un praf de sare.
Mod de preparare
Untul moale se amesteca impreuna cu zaharul alb si cel brun pana ce se dizolva complet. Se adauga ouale intregi si se omogenizeaza bine dupa fiecare. Adauga vanilia, sarea si, treptat, faina, in timp ce amesteci usor. La final, pune cele doua feluri de ciocolata, omogenizand usor. Fursecurile se coc intr-o tava clasica de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Pune cel mult sase, opt fursecuri, in gramajoare de dimensiunea unui ou. Vor creste la copt, luand aspectul specific al fursecurilor americane.

Retete speciale

Fursecurile speciale au ingrediente mai putin uzuale, dar se pregatesc la fel de usor. Sunt speciale, cu adevarat, prin gustul loc deosebit, care ii vor cuceri si pe cei mici, si pe cei mari, in egala masura.

Fursecuri amaretti

Sunt delicioase si poti face o veritabila pasiune pentru ele daca iti plac migdalele. Nu se fac greu, ba chiar din contra, sunt foarte fragede si au o aroma puternica. Pentru o savoare speciala, rumeneste putin migdalele in cuptor inainte de a le macina. Migdalele se pot macina bine in rasnita de cafea. 
Ingrediente
  • 4 albusuri (160 g);
  • 340 g zahar tos;
  • 340 g migdale macinate.
  • esenta de migdale;
  • unt pentru uns tava de copt.
Mod de preparare
Incepe prin a incinge cuptorul la 170 de grade. Pregateste tava pentru copt. Trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina. Scutura tava pentru a elimina excesul de faina. Bate albusurile spuma, cu un praf de sare. Adauga zaharul si bate albusurile mai departe, pana ce ajung sa fie foarte ferme. La final, adauga migdalele macinate si esenta, apoi amesteca pana se uniformizeaza compozitia. Pune fursecurile in tava cu o lingurita, la distanta unele de altele, ca sa poata creste fara sa se lipeasca intre ele, la copt. Se coc in circa 15 minute si sunt gata cand prind o culoare aurie.

Biscuiti sarati cu parmezan

O varianta sarata nu putea sa lipseasca din aceasta colectie de retete. Sunt gustosi, pot fi serviti ca aperitiv, dar si consumati ca atare, cu lapte sau ceai. Dupa ce ii vei face prima data, te vei indragosti de gustul si aroma lor.
Ingrediente
  • 200 g unt nesarat;
  • 200 g faina;
  • 1 praf de sare;
  • 1 varf de lingurita de piper;
  • 1 lingurita de mustar;
  • 50 g branza cheddar rasa;
  • 100 g parmezan ras;
  • 2 oua.
Mod de preparare
Pune untul si faina intr-un bol si amesteca-le cu o spatula. Adauga sarea, piperul si mustarul. Omogenizeaza bine, apoi adauga cele doua feluri de branza si amesteca usor. Adauga un ou intreg si amesteca. Trebuie sa rezulte un aluat relativ dens. Daca este inca nisipos, adauga o lingura de apa rece. Pune aluatul intr-o folie alimentara de plastic, formeaza un sul cu diametrul de 3-4 centimetri si pune-l la rece pentru cateva ore. Dupa acest interval, incinge cuptorul la 180 de grade si pregateste tavile pentru copt. Trebuie unse si tapetate cu putina faina. Scoate aluatul si taie felii de doi centimetri grosime. Pune fursecurile in tava, unge-le pe fiecare in parte cu ou batut si presara putin parmezan. Se coc repede, in circa 10 minute, asa ca trebuie urmarite. Sunt gata cand sunt aurii.

AICI gasesti toata oferta de lapte si oua

Fursecuri cu ovaz si banane

Aceste fursecuri nu contin zahar si au doar doua ingrediente: fulgii de ovaz si bananele. Nu sunt la fel de fragede ca cele cu faina, unt si praf de copt, dar sunt foarte bune la gust si mai ales foarte sanatoase. Poti adauga in ele ce fel de arome vrei, de la coaja de lamaie, pana la esenta de vanilie. Merg perfect cu putina scortisoara macinata adaugata in compozitie. Mai poti pune, dupa preferinta, nuci maruntite sau bucatele de ciocolata, stafide, merisoare uscate sau seminte.
 
Ingrediente
  • 200 g fulgi de ovaz simpli;
  • 3-4 banane bine coapte;
  • 1 lingurita de suc de lamaie;
  • arome dupa gust.
Mod de preparare
Striveste cu furculita bananele, pana devin o pasta cremoasa. Adauga sucul de lamaie si amesteca bine. Pune arome si la final, fulgii de ovaz. Compozitia finala trebuie sa aiba o consistenta lejera, nu foarte densa, iar puse in tava, isi pastreaza forma. Se coc in tava unsa cu putin unt si tapetata cu faina sau pe hartie de copt, in cuptorul bine incins, la 150 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute. Se pot pastra mai multe zile intr-o cutie bine inchisa.

Sfaturi pentru fursecuri reusite

Fursecurile sunt dulciurile de casa unde iti poti exprima inventivitatea in cea mai mare masura. Toate retetele (mai putin fursecurile amaretti si cele cu parmezan) pot fi imbunatatite cu adaos de: nuci, alune, bucatele de ciocolata, stafide, merisoare sau alte fructe uscate, taiate in bucatele.

Toate se preteaza pentru a fi decorate cu ciocolata alba sau neagra, topita. Pot fi lipite, doua cate doua, cu crema de cacao sau gem de fructe. Si pregatirea lor, si decoratul sunt activitati distractive care plac foarte tare copiilor si-i distreaza.

Aromele sunt la libera ta alegere. Toate fursecurile cu unt vor avea un alt gust daca vei schimba aroma. In cele cu cacao si ciocolata, esenta de rom este cea mai buna, dar sunt speciale si cu coaja de lamaie sau portocala. Poti pune in ele sau sa le faci un mot din bucatele de coaja de portocala confiata.

Unge mereu tavile in care coci fursecurile cu unt, deoarece prajiturelele vor avea o aroma placuta. Cand le scoti din cuptor, le poti pudra cu zahar vanilat.

Faina folosita poate sa fie clasica, alba sau neagra, pentru a le face mai sanatoase. Poti sa folosesti si faina de ovaz, exact in aceleasi cantitati.

Toate aluaturile care au in compozitie unt se pot congela si le vei avea la indemana, numai bune de pus in cuptor, oricand ai nevoie.

Fursecurile sunt unele dintre cele mai populare deserturi facute in casa. Cele de mai sus sunt doar cateva din zecile de retete, dar sunt printre cele mai bune si care se fac usor. Cert este ca fursecurile aduc un aer de sarbatoare in casa.

Sursa foto: shutterstock.com