Cum se prepara carnea de miel
Daca nu iti vine sa crezi ca te poti bucura de carne de miel frageda si suculenta, inseamna ca nu ai gasit inca reteta potrivita. Pentru a-i descoperi pe deplin potentialul, trebuie sa-i acorzi acestei carni atentia potrivita, inca dinainte de gatirea propriu-zisa. Cu o multime de beneficii si cu aport nutritiv important, preparatele din miel gatite corect vor deveni in scurt timp unele dintre delicatesele tale preferate.- De ce sa consumi carne de miel
- Cum inlaturi mirosul pregnant de miel
- Cum dai fragezime si aroma carnii
- Dupa ce retete poti gati mielul
De ce sa consumi carne de miel
Preparata corect, carnea de miel isi dezvaluie din plin aroma apetisanta pentru toti cei care au rabdarea sa o descopere. Ca orice carne rosie, si cea de miel are un continut ridicat de zinc, fier si seleniu, minerale esentiale care contribuie la buna functionare a organismului. Acizii grasi Omega 3 si complexul de vitamine B reprezinta alte beneficii importante ale consumului de carne de miel.Cum inlaturi mirosul pregnant de miel
Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile si de savoarea carnii de miel, este recomandat sa elimini cauza mirosului greu care te face sa o eviti. Procesul implica cativa pasi simpli.
- Portioneaza carnea in bucati subtiri, iar apoi spala-le pe rand, sub un jet puternic de apa;
- Indeparteaza cu ajutorul cutitului pielitele, resturile de grasime si zgarciurile carnii;
- Taie cateva lamai in jumatati si freaca-le bine de fiecare dintre partile bucatilor de carne;
- Lasa carnea sa se odihneasca intr-un recipient cu apa, timp de 3-4 ore, astfel incat grasimea care a mai ramas sa se ridice la suprafata;
- Clateste carnea cu atentie, pentru ultima oara.
Cum dai fragezime si aroma carnii
Pentru a imblanzi putin asprimea fibrelor din carnea de miel, poti sa freci bucatile proaspat taiate cu sare grunjoasa, timp de cateva minute, dupa care sa le clatesti din nou. Daca deja ai eliminat grasimea din carne, urmeaza etapa marinarii, obligatorie pentru ca fibrele sa se fragezeasca, iar gustul sa se poata simti din plin.
Pentru asta, vei prepara un bait in care vei lasa carnea pentru un interval de timp de una pana la sase zile, in functie de gradul de fragezime pe care vrei sa-l obtii. Tavile din teflon sau din inox nu sunt recomandate, ci este indicat sa folosesti vase ceramice, din fonta sau din sticla termorezistenta.
Ingrediente pentru bait:
- ceapa;
- usturoi;
- cimbru;
- sare, piper macinat;
- vin rosu demisec.
Dupa ce retete poti gati carnea de miel
Indiferent ca prepari carnea de miel la cuptor, la gratar sau in ciorba, odata ce ai urmat toti pasii necesari pentru a-i fructifica din plin gustul bogat si textura suculenta, le vei oferi o surpriza tuturor celor invitati la masa. Iata cateva retete pe care trebuie sa le incerci:Pastrama de miel
Ingrediente:
- 1 kg de carne de miel;
- 100 ml de vin alb demisec;
- 4-5 foi de dafin;
- 1 lingurita de piper boabe;
- 200 g de pasta de tomate;
- 1 capatana de usturoi;
- sare, piper si busuioc dupa gust.
Preparare:
Spala si portioneaza carnea de miel, apoi prepara un bait din vin si pasta de tomate, pe care il condimentezi cu usturoi, foi de dafin, piper sare si busuioc. Lasa carnea in bait timp de trei zile, la frigider. Frige bucatile pe gratar.
Coaste de miel la cuptor
Ingrediente:
- 10 cartofi;
- 10 rosii cherry;
- 100 g de masline Kalamata;
- 8 coaste de miel;
- o capatana mare de usturoi;
- sare si piper, dupa gust.
Incinge cuptorul inca de cand incepi sa pregatesti carnea. Fierbe cartofii timp de 15 minute, iar intre timp scoate samburii maslinelor si stoarce semintele din rosii. Incinge uleiul intr-o tigaie si rumeneste coastele de miel, apoi taie cartofi fierti, adauga-i in tigaie si prajeste-i la foc mediu spre mic. Adauga in tava de copt rosiile, maslinele si usturoiul, alaturi de coaste si de cartofi, pune sare si piper, dupa care lasa-le la cuptor pentru 30 de minute.
Miel la ceaun:
Ingrediente:
- 2 kg de carne de miel;
- 800 g de rosii (intregi sau cubulete);
- 400 ml de ulei;
- 6 ardei grasi;
- 1 ardei iute;
- 5 cepe;
- 1 capatana de usturoi;
- 5-6 foi de dafin;
- marar;
- patrunjel;
- cimbru;
- sare, piper si boia dupa gust.
Preparare:
Spala bine carnea, tai-o in bucati si punea-o la foc impreuna cu uleiul, apoi, cand incepe sa se rumeneasca, adauga vinul, dafinul, ceapa taiata si ardeii grasi tocati marunt. Caleste legumele, iar dupa ce se inmoaie, adauga rosiile, alaturi de marar, patrunjel si cimbru. Adauga 300 de ml de apa calda si usturoiul pisat si condimenteaza amestecul cu sare, piper si boia. Lasa vasul pe foc pana ce scade apa, iar sosul de legume se ingroasa.
Drob de miel
Ingrediente:
- 1 kg de ficat, rinichi, plamani si inima de miel;
- 2 cepe;
- 4-5 fire de usturoi verde;
- 1 lingurita de tarhon;
- 6 fire de ceapa verde;
- 6 oua;
- 2 linguri de smantana;
- 2 linguri de pesmet;
- piper si sare, dupa gust.
Preparare:
Spala organele de miel si tine-le in apa cu otet timp de 15 minute. Pune organele la fiert si trece-le prin masina de tocat alaturi de ceapa uscata, ceapa verde, usturoi si tarhon si amesteca totul impreuna cu ouale, smantana si condimentele. Toarna compozitia in tavile de cozonac tapetate cu pesmet. Lasa drobul la cuptor pana cand incepe sa prinda o culoare maronie.
Carnea de miel este una dintre cele mai bune alegeri gastronomice, dar iti solicita din plin rabdarea si atentia la detalii. Cu trucurile de gatit potrivite, vei face din preparatele pe baza de miel o adevarata delicatesa.