InspiratieIdei pentru tineCum se prepara branza pe gratar
Inspiratie

Cum se prepara branza pe gratar

Branza la gratar este o optiune delicioasa de incercat, alaturi de alte preparate din carne sau legume. S-ar putea sa te intrebi daca nu cumva aceste branzeturi nu se vor topi pe gratar si nu se vor transforma intr-o gramada moale si lichefiata de branza arsa. Dar exista sortimente care se potrivesc cu gatitul la gratar, iar minunea din spatele branzeturilor la gratar este punctul lor de topire ridicat, care le permite sa se inmoaie pe masura ce se incalzesc, fara a se lichefia.

Branza la gratar se poate gati ca atare, direct pe barbecue sau tigaia grill, pe aragaz, sau in cazul unor sortimente precum feta, telemea sau Camembert, se pot prepara in folie de aluminiu, condimentate dupa bunul plac: ierburi aromatice, legume, piper, chilli. Se potriveste de minune cu preparate din carne la gratar, cu salate proaspete din legume sau fructe.

Iata cateva sortimente delicioase de branza pentru gratar si cum le poti prepara.

Branza Halloumi

Halloumi este o branza cipriota, realizata dintr-un amestec de lapte de oaie si de capra. Branza Halloumi este disponibila pe scara larga si este cea mai comuna dintre aceste branzeturi la gratar. Pentru a pregati Halloumi, unge branza cu ulei de masline si prepar-o la gratar, la foc mediu, pana cand incep sa se vada urmele de carbon pe partile laterale. Abia atunci o poti intoarce fara a se rupe

In stare bruta, Halloumi este densa si dura, nu tocmai genul de branza pe care ai vrea sa o adaugi pe un platou, alaturi de Comte si Gorgonzola. Insa, pentru retete cu Halloumi, odata prajita la gratar sau la tigaie, exteriorul ei devine crocant si auriu-brun, in timp ce interiorul se inmoaie, fara sa se topeasca, pentru o muscatura placut scartaitoare si gumoasa.

Serveste branza Halloumi ca atare, alaturi de masline si legume proaspete. La fel de bine, poti sa o stropesti cu ulei de masline, fulgi de chilli, oregano uscat sau chiar miere. Poti servi branza Halloumi la gratar intr-un sendvis, ca inlocuitor vegetarian pentru carne.

Vezi categoria noastra de SPECIALITATI DE BRANZETURI

Halloumi la gratar in stil grecesc

Branza Halloumi se rumeneste frumos pe gratar si este perfecta pentru a face sendvisuri cu pita, rosii, ceapa rosie, salata verde si tzatziki.

Ingrediente:

  • 2 lipii grecesti tip pita
  • 1 pachet branza Halloumi
  • 2 rosii Roma
  • 1 ceapa rosie mica, feliata subtire
  • 1 salata verde
  • 1 cana Tzatziki

Mod de preparare: Incalzeste tigaia grill pe foc mediu. Taie branza Halloumi in felii de aproximativ 1 cm. Curata si unge gratarul cu putin ulei de masline. Pune lipiile pita pe gratar si gateste-le pana cand se incalzesc si devin pliabile, aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte. Scoate-le de pe grill si pastreaza-le sub un prosop de bucatarie. Asaza branza pe gratar pana se rumeneste bine pe ambele parti, 1-2 minute pe fiecare parte. Transfera branza pe pita incalzita si acopera cu felii de rosii, ceapa rosie, salata verde si tzatziki. Serveste imediat.

Branza Kefalotiri

Ca si Halloumi, Kefalotiri este facuta din lapte de oaie sau de capra, dar merge cu un pas inainte, atat in ​​ceea ce priveste duritatea, cat si salinitatea. In schimb, are o aroma putin mai stearsa decat sora ei cipriota. Aceasta branza greceasca are, de asemenea, un punct de topire foarte ridicat, care ii permite sa fie rumenita pe gratar fara a se transforma intr-o gramada lipicioasa. Odata gatita, textura sa este mai cremoasa decat cea a branzei Halloumi, dar ofera o textura placuta. Caracterul puternic sarat al acestei branze o face mai putin universala decat Halloumi, uneori poate fi putin coplesitor.

Kefalotiri saganaki

Un mod deosebit de a o degusta este traditionalul aperitiv saganaki, fiind gatita la gratar, cu un strop de suc proaspat de lamaie si presarata cu piper negru. Este un preparat simplu, dar care isi arata perfect aroma deplina.

Ingrediente:

  • 450 g branza Kefalotiri, taiata in felii
  • 1 lamaie, taiata pe jumatate
  • piper proaspat macinat
  • ulei de masline

Mod de preparare: Curata si unge o tigaie grill, incalzeste-o timp de 5 minute la foc mare. Poti folosi si un gratar de exterior. Cand toti carbunii sunt aprinsi si acoperiti cu cenusa gri, raspandeste-i uniform pe toata suprafata gratarului. Asaza un grill de fonta, acopera-l cu un capac si lasa sa se incinga timp de 5 minute. Curata si unge grillul. Rumeneste branza la gratar, timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Transfera pe un platou de servire, stoarce zeama de lamaie si asezoneaza cu piper negru proaspat macinat. Poti stropi cu putin ulei extravirgin de masline. Serveste imediat.

Branza Provolone

Desi Provolone nu este neaparat o branza care poate fi gatita la gratar, functioneaza suficient de bine pentru a-si regasi locul in lista sortimentelor pentru gratar. Alege un Provolone mai tare, de calitate superioara. Nu te astepta la o crusta aurie, ca cea pe care o vor face halloumi sau kefalotiri. Provolone se va inmuia si chiar risti sa se prinda de gratar. Din fericire, nu se topeste prea repede, asa ca este posibil sa lasi sa se inmoaie o parte, sa o rastorni si apoi sa repeti cu cealalta parte, iar procesul este relativ simplu. Tine seama ca luata de pe gratar, Provolone continua sa se topeasca, devenind o delicioasa branza topita, lipicioasa. Asa ca, odata scoasa de pe foc, arunca peste ea niscaiva ulei de masline bun, extravirgin, apoi presara oregano si fulgi de chilli. Vei avea un aperitiv extrem de delicios.

Reteta de Provolone la gratar cu rosii si chilli

Aceasta reteta este un aperitiv incredibil de simplu, dar super aromat, de savurat intins peste felii de bagheta la gratar.

Ingrediente

  • 1 bagheta mica, taiata in felii
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 500 g branza Provolone
  • 1 lingurita oregano proaspat tocat
  • 1/4 lingurita fulgi de ardei rosu macinati
  • 1 rosie, taiata felii

Mod de preparare: Aprinde un gratar cu carbuni. Cand carbunii sunt gata, repartizeaza-i uniform pe toata suprafata gratarului. Pune gratarul de gatit pe foc, acopera-l cu un capac si lasa-l sa se incinga. Unge-l cu putin ulei de masline. Unge usor feliile de bagheta cu ulei pe ambele parti. Pune-le pe gratar si rumeneste-le frumos pe ambele parti. Transfera-le pe un platou de servire. Asaza branza pe gratar si gateste-o pana cand este aproape moale, cam un minut pe fiecare parte. Transfer-o in platoul cu feliile de bagheta. Presara Provolone cu oregano, fulgi de ardei rosu si felii de rosii si serveste imediat, cat este calda.

Feta si telemea la gratar

Cremoase, acidulate si delicioase, atat branza feta cat si telemeaua noastra neaosa pot fi pregatite la gratar, iar rezultatul este unul delicios de fiecare data. Alege o telemea mai uscata, care sa nu contina prea mult lichid. Daca preferi gratarul cu carbuni, este recomandat sa le pregatesti in folie de aluminiu, pentru a nu risca sa se topeasca prea mult (in cazul branzei telemea) sau sa se rupa si sa se prinda de gratar (cum s-ar intampla cu branza feta). Dar la fel de bine pot fi gatite pe un grill de fonta, pe aragaz. Pot fi condimentate cu ierburi diverse, precum cimbru, oregano, rozmarin, cu fulgi de chilli si piper proaspat macinat, stropite din belsug cu ulei de masline si acompaniate de minune cu rosii, ceapa, ardei.

Vezi categoria noastra de LEGUME PROASPETE

Feta sau telemea la gratar in folie de aluminiu

Feta sau branza telemea la gratar sunt aperitivul perfect de vara, alaturi de salate de cruditati sau legume proaspete, servite cu paine prajita.

 

Ingrediente:

  • 300 g telemea sau branza feta, taiata felii
  • 1 ceapa rosie
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • ulei de masline
  • piper proaspat macinat
  • 1 ardei iute rosu, feliat
  • zeama de lamaie

Mod de preparare: Intr-o folie de aluminiu, asaza bucatile de branza, felii de ceapa rosie si de ardei iute (dupa gust). Daca nu preferi preparatele picante, poti inlocui ardeiul iute cu felii de ardei gras. Stropeste branza cu ulei de masline, zeama de lamaie, condimenteaza cu piper si frunze de busuioc. Strange folia de aluminiu si asaza pachetelul pe gratarul incins pentru 20-25 de minute. Serveste cu paine prajita.

Camembert la gratar cu miere si rozmarin

Branza Camembert la gratar cu miere este o gustare excelenta pentru a fi servita ca aperitiv. Intinde branza topita pe o felie de paine sau pe biscuiti si savureaza cu ea un pahar de vin alb rece.

 

Ingrediente:

  • 1 cutie de Camembert
  • 2 linguri miere
  • 5 ramuri rozmarin

Mod de preparare: Scoate branza din cutie si cu un cutit fa 5-7 gauri in ea. Introdu ramurelele de rozmarin in acestea. Stropeste cu miere. Inveleste branza in folie de aluminiu si asaz-o pe gratar pentru 10-15 minute, pana cand branza se inmoaie. Serveste branza cu felii de bagheta prajita.

 

Pregateste-ti gratarul, alege branza preferata si cheama-ti prietenii pentru a va bucura impreuna de un festin delicios!

 

Sursa foto: Shutterstock