Cornulete de casa. Cele mai bune retete
Cornuletele de casa sunt printre cele mai iubite dulciuri pe care le putem face acasa. Simple sau cu diferite umpluturi, retetele de cornulete au ingrediente care se gasesc in orice casa, se gatesc usor si reprezinta un desert care face parte din bucuria oricaror sarbatori. In plus, se pot consuma pe parcursul mai multor zile, pentru ca se pastreaza proaspete.
- Retete de cornulete de casa
- Cornulete fragede cu rahat
- Cornulete cu nuca sau migdale
- Cornulete fragede cu untura
- Cornulete cu unt si smantana, umplute cu gem
- Cornulete fragede de post
- Cornulete sarate cu parmezan
- Sfaturi pentru cornulete reusite
Retete de cornulete de casa
Farmecul special al cornuletelor vine din faptul ca sunt foarte fragede. Umplutura si aroma sunt detaliile care le diferentiaza. Indiferent daca sunt simple, cu nuca, gem sau rahat, facute cu unt sau cu untura, cu drojdie sau bors, retetele de mai jos sunt perfecte si te vor ajuta sa faci cele mai bune cornulete.Cornulete fragede cu rahat
Se poate spune ca este una dintre retetele de cornulete clasice. Se pot umple cu ce vrei tu, dar cel mai bine este sa alegi rahatul cu arome diferite.Ingrediente
- 350 g faina;
- 200 g unt gras 80% grasime;
- 3 galbenusuri;
- esenta de vanilie;
- 100 g zahar pudra;
- 1 varf de cutit de sare;
- 200 g rahat cu diferite arome;
- 4-5 linguri de lapte rece;
- zahar pudra vanilat (pentru tavalit la final cornuletele).
Mod de preparare
Untul la temperatura camerei se freaca impreuna cu zaharul. Se adauga, pe rand, galbenusurile si se amesteca bine dupa fiecare. Urmeaza esenta de vanilie, sarea si faina, care trebuie cernuta si adaugata treptat in compozitie. La final se adauga laptele rece. Compozitia se rastoarna pe planseta infainata si se framanta usor, doar de cateva ori. Rezulta un aluat fin, ca o plastilina. Se impacheteaza in folie de plastic si se lasa la rece pentru cel putin o ora, in frigider. Dupa perioada de odihna, se portioneaza in 6-7 bucati. Din fiecare se intinde o foaie rotunda, cu grosimea de jumatate de centimetru. Se taie in triunghiuri cu baza de 2-3 centimetri, se pune in capat o bucatica de rahat si se rulează. Se coc in tava protejata cu hartie de copt, in cuptorul incalzit inainte (la 180 de grade), pentru 15-20 de minute. Sunt gata cand sunt usor rumenite.
Nu se scot imediat din tava, fiind foarte moi. Se lasa la racorit putin si apoi se tavalesc prin zahar aromatizat cu vanilie. Se pot pastra in cutii de tabla cu capac (speciale pentru prajituri), pana la o saptamana.
Vezi AICI toate ofertele noastre de ZAHAR, FAINA si MALAI
Untul la temperatura camerei se freaca impreuna cu zaharul. Se adauga, pe rand, galbenusurile si se amesteca bine dupa fiecare. Urmeaza esenta de vanilie, sarea si faina, care trebuie cernuta si adaugata treptat in compozitie. La final se adauga laptele rece. Compozitia se rastoarna pe planseta infainata si se framanta usor, doar de cateva ori. Rezulta un aluat fin, ca o plastilina. Se impacheteaza in folie de plastic si se lasa la rece pentru cel putin o ora, in frigider. Dupa perioada de odihna, se portioneaza in 6-7 bucati. Din fiecare se intinde o foaie rotunda, cu grosimea de jumatate de centimetru. Se taie in triunghiuri cu baza de 2-3 centimetri, se pune in capat o bucatica de rahat si se rulează. Se coc in tava protejata cu hartie de copt, in cuptorul incalzit inainte (la 180 de grade), pentru 15-20 de minute. Sunt gata cand sunt usor rumenite.
Nu se scot imediat din tava, fiind foarte moi. Se lasa la racorit putin si apoi se tavalesc prin zahar aromatizat cu vanilie. Se pot pastra in cutii de tabla cu capac (speciale pentru prajituri), pana la o saptamana.
Vezi AICI toate ofertele noastre de ZAHAR, FAINA si MALAI
Cornulete cu nuca sau migdale
Sunt veritabile vedete printre retetele de cornulete, din mai multe motive: nu au umplutura, se fac foarte repede si sunt exceptional de gustoase. Secretul acestora este combinatia dintre gust si aroma. Pot fi aromatizate cu lamaie, portocala, rom sau vanilie. In loc de nuca, se pot folosi si migdale. Rezultatul este fabulos!Ingrediente
- 300 g faina;
- 150 g nuci sau migdale macinate fin;
- 250 g unt;
- 2 galbenusuri;
- zahar vanilat;
- 100 g zahar tos;
- 150 g zahar pudra pentru final;
- 1 praf de sare;
- sucul de la jumatate de lamaie.
Mod de preparare
In faina cernuta in prealabil, direct pe planseta de lucru, se face o adancitura si se pun toate ingredientele (untul moale taiat bucatele, galbenusurile, zaharul si nuca sau migdalele macinate, praful de sare, zaharul vanilat si sucul de lamaie). Se omogenizeaza pana rezulta un aluat elastic, relativ tare. Nu trebuie framantat. Toata operatia se poate face si cu ajutorul unui robot de bucatarie. Se lasa aluatul pe planseta sa se odihneasca circa jumatate de ora, acoperit cu o folie. Nu trebuie sa stea la rece. Cu mana unsa cu grasime (putin ulei), se rup bucatele de marimea unei nuci si se formeaza cornulete. Nu cresc decat foarte putin la copt, asa ca pot fi asezate destul de multe in tava. Se coc in cuptorul incins la 150 de grade, circa 15 minute. Nu trebuie sa fie rumene, ci doar usor aurii. Sunt foarte moi cand sunt scoase din cuptor, asa ca trebuie lasate sa se racoreasca putin, in tava. Se pudreaza cu zahar vanilat sau se tavalesc prin zahar cand sunt inca fierbinti.
Vezi categoria noastra de DULCETURI si GEMURI
In faina cernuta in prealabil, direct pe planseta de lucru, se face o adancitura si se pun toate ingredientele (untul moale taiat bucatele, galbenusurile, zaharul si nuca sau migdalele macinate, praful de sare, zaharul vanilat si sucul de lamaie). Se omogenizeaza pana rezulta un aluat elastic, relativ tare. Nu trebuie framantat. Toata operatia se poate face si cu ajutorul unui robot de bucatarie. Se lasa aluatul pe planseta sa se odihneasca circa jumatate de ora, acoperit cu o folie. Nu trebuie sa stea la rece. Cu mana unsa cu grasime (putin ulei), se rup bucatele de marimea unei nuci si se formeaza cornulete. Nu cresc decat foarte putin la copt, asa ca pot fi asezate destul de multe in tava. Se coc in cuptorul incins la 150 de grade, circa 15 minute. Nu trebuie sa fie rumene, ci doar usor aurii. Sunt foarte moi cand sunt scoase din cuptor, asa ca trebuie lasate sa se racoreasca putin, in tava. Se pudreaza cu zahar vanilat sau se tavalesc prin zahar cand sunt inca fierbinti.
Vezi categoria noastra de DULCETURI si GEMURI
Cornulete fragede cu untura
Reteta este clasica, transmisa din generatie in generatie. Se fac relativ usor, secretul este sa ai untura de calitate, nesarata, alba si curata, fara miros specific.Ingrediente
- 10-12 linguri de untura;
- 200 ml de bors;
- ½ cana de zahar;
- 4-5 plicuri zahar vanilat sau coaja de la 2 lamai;
- drojdie proaspata cat o nuca sau un plic de drojdie;
- faina de grau cat cuprinde;
- 1 lingurita rasa de sare;
- pentru umplutura: rahat, gem, miez de nuca.
Mod de preparare
Se incalzeste borsul putin. Se dizolva drojdia si sarea in bors. Se lasa deoparte sa se racoreasca de tot. Intr-un vas, se pun untura, zaharul, borsul racit bine si se amesteca de doua-trei ori cu mana. Se adauga faina in ploaie, treptat, pana rezulta un aluat dens, nelipicios, foarte elastic. In medie, sunt necesare 300-350 de grame de faina, dar depinde de calitatea acesteia. Se lasa aluatul sa se odihneasca si apoi se portioneaza. Se intind foi de jumatate de centimetru grosime, se taie triunghiuri, se pune umplutura, dupa gust, se ruleaza si se coc. Cuptorul trebuie sa fie incins, iar timpul de coacere este de circa 20 de minute. Cand sunt fierbinti, trebuie tavalite prin zahar, pentru ca acesta se se prinda bine de ele.
Se incalzeste borsul putin. Se dizolva drojdia si sarea in bors. Se lasa deoparte sa se racoreasca de tot. Intr-un vas, se pun untura, zaharul, borsul racit bine si se amesteca de doua-trei ori cu mana. Se adauga faina in ploaie, treptat, pana rezulta un aluat dens, nelipicios, foarte elastic. In medie, sunt necesare 300-350 de grame de faina, dar depinde de calitatea acesteia. Se lasa aluatul sa se odihneasca si apoi se portioneaza. Se intind foi de jumatate de centimetru grosime, se taie triunghiuri, se pune umplutura, dupa gust, se ruleaza si se coc. Cuptorul trebuie sa fie incins, iar timpul de coacere este de circa 20 de minute. Cand sunt fierbinti, trebuie tavalite prin zahar, pentru ca acesta se se prinda bine de ele.
Cornulete cu unt si smantana, umplute cu gem
Sunt zeci de retete de cornulete, dar aceasta este una speciala. Sunt foarte gustoase si fragede. Umplute cu gem de prune sau caise amestecat cu nuca macinata, vor deveni un veritabil regal gastronomic.Ingrediente
- 250 g unt minim 80% grasime;
- 250 g smantana 25% grasime;
- 600 g faina;
- 50 g zahar pudra;
- 1 plic praf de copt;
- arome (coaja de lamaie, rom, vanilie);
- 100 g gem de prune/caise amestecat cu 100 g de nuca macinata.
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat, mai putin smantana, care trebuie sa fie rece si care se adauga la final. Aluatul poate fi pregatit in robotul de bucatarie sau cu mana ori cu o spatula si trebuie lucrat repede. Untul din compozitie trebuie sa fie foarte moale. Aluatul care rezulta este nelipicios si elastic. Se acopera cu o folie si se lasa la rece pentru o ora, doua. Dupa perioada de odihna, aluatul se portioneaza, se intinde o foaie de jumatate de centimetru si se taie in triunghiuri sau patrate. Se pune putina umplutura (gem amestecat cu nuca macinata), se ruleaza si se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15-20 de minute. Cresc putin in timpul coptului. Cand sunt gata, se tavalesc prin zahar pudra aromatizat sau se pudreaza din belsug.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat, mai putin smantana, care trebuie sa fie rece si care se adauga la final. Aluatul poate fi pregatit in robotul de bucatarie sau cu mana ori cu o spatula si trebuie lucrat repede. Untul din compozitie trebuie sa fie foarte moale. Aluatul care rezulta este nelipicios si elastic. Se acopera cu o folie si se lasa la rece pentru o ora, doua. Dupa perioada de odihna, aluatul se portioneaza, se intinde o foaie de jumatate de centimetru si se taie in triunghiuri sau patrate. Se pune putina umplutura (gem amestecat cu nuca macinata), se ruleaza si se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15-20 de minute. Cresc putin in timpul coptului. Cand sunt gata, se tavalesc prin zahar pudra aromatizat sau se pudreaza din belsug.
Cornulete fragede de post
Se pot face cornulete de post inlocuind untul cu margarina, dar exista si o varianta cu ulei, foarte gustoasa.Ingrediente
- 400 g faina;
- 200 g ulei de floarea-soarelui (sau unt de cocos);
- sucul de la o lamaie mare, diluat cu apa minerala, in cantitate egala;
- coaja rasa de la 2 lamai;
- un plic de drojdie uscata sau drojdie proaspata cat o nuca;
- un plic de zahar vanilat;
- un praf de sare;
- gem de prune gros/de caise ori rahat pentru umplutura;
- zahar vanilat pentru tavalit cornuletele.
Mod de preparare
Este important ca aluatul sa nu fie framantat decat atat cat este necesar, pentru ca doar asa cornuletele raman fragede. Faina se combina cu uleiul sau cu untul de cocos. In cazul al doilea, se foloseste o furculita pana ce amestecul devine nisipos. Separat, drojdia proaspata se amesteca impreuna cu zaharul vanilat pana de lichefiaza. Drojdia uscata se dizolva intr-o lingura de apa minerala. Pune drojdia, indiferent de tipul ei, peste amestecul de faina si grasime. Omogenizeaza cu una sau doua miscari, apoi adauga sucul de lamaie si apa minerala. Amesteca prin miscari ample, pana ce se formeaza aluatul. Se lasa la rece, in folie alimentara pentru una sau doua ore, apoi se procedeaza dupa reteta clasica: se portioneaza, se formeaza o foaie subtire, se taie triunghiuri care se pot umple cu rahat sau gem. Se coc la foc potrivit 10-15 minute. Se tavalesc prin zahar pudra cat sunt inca fierbinti. Sunt fragede si foarte gustoase, desi nu au niciun fel de grasime animala.
Este important ca aluatul sa nu fie framantat decat atat cat este necesar, pentru ca doar asa cornuletele raman fragede. Faina se combina cu uleiul sau cu untul de cocos. In cazul al doilea, se foloseste o furculita pana ce amestecul devine nisipos. Separat, drojdia proaspata se amesteca impreuna cu zaharul vanilat pana de lichefiaza. Drojdia uscata se dizolva intr-o lingura de apa minerala. Pune drojdia, indiferent de tipul ei, peste amestecul de faina si grasime. Omogenizeaza cu una sau doua miscari, apoi adauga sucul de lamaie si apa minerala. Amesteca prin miscari ample, pana ce se formeaza aluatul. Se lasa la rece, in folie alimentara pentru una sau doua ore, apoi se procedeaza dupa reteta clasica: se portioneaza, se formeaza o foaie subtire, se taie triunghiuri care se pot umple cu rahat sau gem. Se coc la foc potrivit 10-15 minute. Se tavalesc prin zahar pudra cat sunt inca fierbinti. Sunt fragede si foarte gustoase, desi nu au niciun fel de grasime animala.
Cornulete sarate cu parmezan
O reteta mai putin obisnuita, dar care te va cuceri, pentru ca reprezinta un aperitiv cu totul si cu totul special si foarte gustos. In plus, se fac foarte usor, fiind o modalitate perfecta de a utiliza resturile de parmezan sau branza uscata din frigider.Ingrediente
- 100 g parmezan ras prin razatoarea fina (sau alte branzeturi tari rase si amestecate);
- 250 g unt cu 80% grasime;
- 400 g faina;
- 1 ou intreg;
- sare;
- piper;
- sare grunjoasa pentru decor;
- chimen;
- 1 ou pentru uns.
Mod de preparare
Se combina untul moale cu faina, pana rezulta un aluat nisipos. Adauga branza si amesteca usor cu o spatula pentru uniformizare, apoi adauga oul, sarea, piperul si amesteca. Daca este foarte dens, se adauga o lingura de apa rece. Aluatul trebuie sa fie neted si nelipicios. Se formeaza o bila si se lasa la rece. Poate fi pastrat la rece mai multe zile. Se scoate din frigider si se lasa pe o planseta usor infainata, circa jumatate de ora, la temperatura camerei. Aluatul nu mai trebuie framantat. Se imparte in bucati. Din fiecare, se intinde o foaie de jumatate de centimetru grosime, se formeaza triunghiuri, se ruleaza simple, fara o alta umplutura, si se coc in tava, pe hartie de copt, la foc potrivit, in cuptorul incins, pentru 15-20 de minute. Inainte de a le coace, fiecare cornulet se unge cu ou batut, folosind o pensula, si se presara cateva cristale de sare grunjoasa si seminte de chimen.
AICI gasesti toata oferta de lapte si oua
Se combina untul moale cu faina, pana rezulta un aluat nisipos. Adauga branza si amesteca usor cu o spatula pentru uniformizare, apoi adauga oul, sarea, piperul si amesteca. Daca este foarte dens, se adauga o lingura de apa rece. Aluatul trebuie sa fie neted si nelipicios. Se formeaza o bila si se lasa la rece. Poate fi pastrat la rece mai multe zile. Se scoate din frigider si se lasa pe o planseta usor infainata, circa jumatate de ora, la temperatura camerei. Aluatul nu mai trebuie framantat. Se imparte in bucati. Din fiecare, se intinde o foaie de jumatate de centimetru grosime, se formeaza triunghiuri, se ruleaza simple, fara o alta umplutura, si se coc in tava, pe hartie de copt, la foc potrivit, in cuptorul incins, pentru 15-20 de minute. Inainte de a le coace, fiecare cornulet se unge cu ou batut, folosind o pensula, si se presara cateva cristale de sare grunjoasa si seminte de chimen.
AICI gasesti toata oferta de lapte si oua
Sfaturi pentru cornulete reusite
Nu este deloc complicat sa faci cornulete fragede. Daca vei lua in calcul si aceste cateva sfaturi, rezultatele nu pot fi decat garantate.- Este foarte important sa nu framanti aluatul foarte mult timp, indiferent daca folosesti unt sau untura, deoarece se formeaza reteaua de gluten si cornuletele nu vor mai fi fragede. Cu cat sunt framantate mai putin, dar atat cat este necesar, cu atat vor fi mai gustoase. Este important ca dupa perioada de dospit, fie ca este la rece, fie la temperatura camerei, aluatul sa nu mai fie deloc framantat;
- Grasimea solida este recomandata, indiferent ca este vorba de unt, untura sau unt de cocos. Cornuletele se pot face si cu ulei, dar cele mai bune rezultate sunt cu grasime solida, animala sau vegetala;
- Este foarte important ca aluatul sa fie lasat la dospit, cum este precizat in fiecare reteta in parte;
- Umplutura nu trebuie sa fie prea multa, pentru ca va iesi pe afara la copt si cornuletele nu vor mai arata bine;
5. Zaharul folosit la pudrat trebuie sa fie bine aromatizat.
6. Pentru pudrat, se poate folosi si un amestec de zahar pudra cu zahar brun. In orice varianta, „tavalirea” cornuletelor prin zahar trebuie facuta cand acestea sunt fierbinti, pentru ca zaharul sa se lipeasca de ele si sa formeze un fel de glazura.
6. Pentru pudrat, se poate folosi si un amestec de zahar pudra cu zahar brun. In orice varianta, „tavalirea” cornuletelor prin zahar trebuie facuta cand acestea sunt fierbinti, pentru ca zaharul sa se lipeasca de ele si sa formeze un fel de glazura.
Cornuletele sunt un desert perfect, fiind ideale la micul dejun sau pentru pachetelul de la scoala al copiilor, dar nu numai. Cornuletele fragede, facute in casa, transforma orice zi intr-o sarbatoare.
Sursa foto: shutterstock.com