Conserve pentru iarna pe care poti sa le pregatesti toamna aceasta. 16 retete de muraturi si conserve de legume
Orice gospodina ar trebui sa aiba in camara ei conserve pentru sezonul rece, iar toamna este momentul potrivit sa pregatesti borcanele cu bunatati.
In articolul de mai jos vei gasi retete pentru inspiratie, de la diferite sortimente de zacusca si pana la delicioasele borcane cu muraturi.
- Retete de zacusca si sfaturi pentru coacerea vinetelor si a ardeilor
- Retete de muraturi, in saramura si in otet
- Alte retete de conserve pentru iarna
- Sfaturi pentru sterilizarea borcanelor si metode de sterilizare
Retete de zacusca si sfaturi pentru coacerea vinetelor si a ardeilor
Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate traditionale. Daca vrei sa iti iasa ca la carte, e necesar sa folosesti vinete si ardei copti. Chiar daca poti folosi si ardei cruzi, durata de fierbere fi mai mare si gustul final nu va fi la fel de bun precum cel autentic.
Asa ca, pentru inceput, iata cum coci vinetele si ardeii pentru zacusca:
Coacerea vinetelor
- Daca nu poti coace vinetele pe gratar, atunci poti sa le coci pe aragaz sau in cuptor. Inainte sa pui vinetele in cuptor, trebuie sa le intepi cu o furculita cat mai bine, altfel exista riscul sa explodeze.
- Pune o hartie de copt in tava cuptorului si asaza vinetele in tava.
- Seteaza cuptorul la 200 de grade Celsius, timp de 45 de minute.
- Din cand in cand, intoarce vinetele, ca sa se coaca bine pe toate partile. Timpul de coacere difera in functie de marimea vinetelor.
- La poti verifica daca sunt coapte apasand cu furculita. Daca sunt moi, inseamna ca sunt gata.
Coacerea ardeilor
- Spala ardeii sub un jet de apa, asaza o folie de copt in tava cuptorului si pune ardeii in tava.
- Seteaza cuptorul la 250 de grade Celsius, timp de 45 de minute.
- Intoarce ardeii la fiecare 10-15 minute. Daca s-au inmuiat, ii poti scoate din cuptor.
Reteta de zacusca de vinete
Ingrediente (pentru 6-8 borcane):
- 3 kg vinete coapte, de preferat cele cu coaja neagra si lucioasa, care sunt usor pufoase la atingere
- 2 kg ardei capia, gogosari sau ardei grasi
- 1,5 kg ceapa
- 1,5 litri bulion de rosii sau suc de rosii
- 500 ml ulei
- 3-4 foi de dafin
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe
Mod de preparare:
- Curata vinetele si ardeii de coaja, dupa ce s-au racit. Dupa ce ai descojit vinetele, lasa-le sa se scurga bine de zeama, deoarece lichidul este amar. In cazul ardeilor copti, indeparteaza cotorul si semintele, insa pastreaza zeama, deoarece va da un o aroma speciala retetei de zacusca.
- Toaca vinetele cu un satar de lemn, pe un tocator de lemn sau de plastic. Daca folosesti un cutit de metal, vinetele se vor innegri.
- Poti da prin masina de tocat sau poti toca marunt cu un cutit ceapa si ardeii.
- Intr-o oala pune ceapa, uleiul si o lingurita de sare si asaza-o pe foc. Sarea trebuie adaugata la inceput, deoarece va extrage apa din ceapa, iar asta inseamna ca ceapa se va inabusi, nu se va praji.
- Gateste ceapa pana se inmoaie, aproximativ 7-8 minute, apoi adauga ardeii copti si vinetele coapte si amesteca bine.
- Cand zacusca incepe sa fiarba, adauga sucul de rosii sau bulionul, piperul si foile de dafin si amesteca.
- Lasa zacusca sa fiarba la foc mic pentru aproximativ o ora sau pana cand uleiul iese la suprafata. Amesteca din cand in cand, avand grija ca zacusca sa nu se lipeasca de oala.
- La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.
- Lasa zacusca sa se raceasca aproximativ 30 de minute inainte sa o pui in borcane. Nu uita sa scoti foile de dafin. Sterilizeaza borcanele.
Reteta de zacusca de ciuperci
Ingrediente (pentru 7 borcane):
- 1 kg ciuperci
- 1,5 kg ardei copti
- 500 g ceapa
- 400 ml ulei
- 1 litru suc de rosii
- 3 frunze de dafin
- 1 lingurita de boia de ardei afumata
- 1 lingurita de coriandru macinat
- sare si piper
Mod de preparare:
- Adauga uleiul intr-o cratita preincalzita, apoi ceapa tocata marunt. Amesteca si adauga putina sare. Lasa ceapa sa se caleasca pentru aproximativ 5 minute.
- Cand ceapa s-a inmuiat, adauga ciupercile taiate felii si lasa-le sa se caleasca pana cand incep sa isi piarda din volum.
- Cand ciupercile s-au inmuiat, adauga sucul de rosii, amesteca putin si adauga apoi ardeii copti tocati marunt.
- Incorporeaza bine toate ingredientele si adauga coriandrul macinat, piperul, boiaua afumata si frunzele de dafin. Amesteca bine si lasa zacusca sa fiarba la foc mic timp de o ora sau pana cand uleiul se ridica la suprafata. Amesteca apoi din cand in cand ca sa nu se lipeasca de oala. La final, adauga sare dupa gust si scoate foile de dafin.
- Toarna zacusca in borcane si strange bine capacele.
Reteta de zacusca de peste
Ingrediente:
- 3 kg peste, fara cap si coada, de preferat novac sau macrou
- 1,5 kg ceapa
- 500 g morcov
- 1 litru suc de rosii
- 2 kg ardei rosii capia mai carnosi
- 500 ml ulei
- 250 ml otet
- 1 lingurita de zahar
- sare, frunze dafin, ardei iute, piper (boabe si macinat), usturoi
Mod de preparare:
- Taie pestele in bucati si pune-le la fiert in apa cu otet, sare si cateva boabe de piper. Indeparteaza spuma din cand in cand si lasa sa fiarba pana cand pestele se desprinde de pe os. Dupa ce se raceste pestele, curata carnea si ai grija sa scoti toate oasele. Toaca apoi pestele marunt sau poti sa lasi bucati mai mari, dupa preferinte.
- Intr-o oala preincalzita adauga uleiul, ceapa tocata marunt si morcovul dat pe razatoare. Amesteca si lasa sa se calesca timp de doua minute.
- Adauga apoi ardeiul copt tocat marunt si sucul de rosii si lasa sa fiarba pana cand se leaga bine sosul. Amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
- Adauga pestele, sarea, piperul, frunzele de dafin, 2-3 catei de usturoi si o lingura de zahar. Daca mai e nevoie, poti adauga din zeama in care a fiert pestele, astfel incat zacusca sa aiba un gust putin acrisor.
- Lasa sa fiarba si amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Adauga sare si piper dupa gust.
- Pune zacusca de peste fierbinte in borcane sterilizate. Borcanele trebuie asezate pe o tava de metal ca sa nu se sparga.
Reteta de zacusca de fasole boabe
Ingrediente (pentru 10 borcane):
- 1 kg ceapa
- 500 g morcovi
- 1 kg ardei kapia copt
- 1 kg ardei gogosar copt
- 700 g fasole cu bob lat
- 2 kg rosii
- 700 ml ulei
- sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare:
- Pune fasolea la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte sa prepari zacusca. Schimba apoi apa si da fasolea intr-un clocot. Schimba apa din nou si mai da intr-un clocot. Mai schimbi apa inca o data si apoi lasi sa fiarba boabele pana se inmoaie. Jumatate din cantitate o lasi boabe si jumatate o pasezi.
- Intr-o oala cu apa fiarta adauga rosiile crestate si lasa-le sa fiarba timp de cateva minute. Scoate-le apoi, curata coaja si toaca-le marunt.
- Caleste ceapa tocata marunt si adauga apoi morcovul ras. Lasa totul pe foc timp de 10 minute. Adauga ardeiul copt tocat marunt si da intr-un clocot.
- Adauga rosiile tocate, sarea, piperul si foile de dafin si lasa sa fiarba zacusca timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca de oala.
- Adauga fasolea pasata si lasa sa fiarba 10 minute. Adauga si fasolea boabe si mai lasa la fiert inca 10 minute. Cand uleiul iese la suprafata, inseamna ca zacusca e gata.
Reteta de zacusca de dovlecei
Ingrediente:
- 1,5 kg dovlecei
- 750 g ardei kapia copti
- 300 g zarzavat (morcovi, pastarnac, radacina de patrunjel, telina)
- 300 g ceapa
- 4-5 catei de usturoi
- 200 ml ulei
- 500 ml rosii pasate sau bulion
- 2 lingurite de sare
- 1 lingurita piper
Mod de preparare:
- Spala bine dovleceii, curata-i de coaja si apoi taie-i cubulete. Pune bucatile de dovlecei intr-o strecuratoare si lasa-le sa se scurga de apa.
- Toarna uleiul intr-o oala si adauga ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit. Zarzavatul il dai pe razatoare si il adaugi peste ceapa, cu un praf de sare. Dupa primele 5 minute, adauga 100 ml de apa si lasa legumele sa se caleasca.
- Adauga dovleceii si amesteca totul cu grija. Lasa la fiert 10 minute si asezoneaza cu sare si piper. Adauga apoi ardeii copti taiati marunt si fierbe inca 10 minute. Adauga si sucul de rosii si lasa zacusca sa fiarba. Daca mai e nevoie, mai poti adauga sare.
- Lasa zacusca sa se raceasca timp de 10 minute si apoi poti sa o torni in borcanele sterilizate.
Reteta de zacusca cu ghebe, ardei si vinete
Ingrediente:
- 500 g ceapa
- 500 g ulei
- 3 kg ardei kapia copt
- 2 kg vinete coapte
- 2 kg ghebe
- 500 g bulion
- sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare:
- Curata ghebele, spala-le si pune-le la fiert, pana dau in clocot. Dupa ce dau in clocot, mai lasa-le la fiert timp de 10 minute si apoi scurge apa.
- Taie ceapa marunt si las-o la calit in uleiul incins. Adauga ardeii copti tocati marunt si lasa sa fiarba. Pune apoi vinetele si ghebele tocate marunt, piperul si foile de dafin. Lasa sa fiarba timp de aproximativ o ora si apoi adauga bulionul.
- Cand uleiul iese la suprafata, zacusca e gata.
- Toarna zacusca in borcane, strange capacul ermetic si apoi infasoara-le cu o patura, pentru a se raci cat mai incet.
Reteta de ajvar (sos picant de ardei copt cu legume)
Ingrediente:
- 5 kg ardei kapia copti
- 3 kg vinete coapte
- 2 kg morcovi
- 1 kg ceapa
- 6 catei de usturoi
- 250 ml bulion
- 3 linguri ulei
- 3 frunze de dafin
- sare si piper, ardei iute (optional)
Mod de preparare:
- Incinge uleiul intr-o cratita si adauga ceapa si morcovii dati pe razatoare. Caleste la foc mediu pana cand se inmoaie legumele si amesteca frecvent ca sa nu se lipeasca de cratita.
- Adauga ardeiul si vinetele taiate marunt, usturoiul pisat, frunzele de dafin, bulionul si ardeiul iute, dupa gust.
- Fierbe sosul la foc mic, timp de 30-45 de minute, amestecand frecvent ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. La final, scoate frunzele de dafin, potriveste la gust cu sare si piper si toarna sosul in borcane.
Retete de muraturi, in saramura si in otet
Iata cateva retete de muraturi pe care poti sa le pregatesti toamna aceasta:
Castraveti murati in saramura
Ingrediente:
- 2 kg castraveti mici sau medii
- 1,5 litri apa
- 30 g sare neiodata
- 4-5 catei usturoi decojiti si taiati in doua
- 100 g hrean taiat in fasii lungi (aproximativ 6-8 fasii)
- 2-3 fire de cimbru uscat
- foi de dafin
- amestec condimente pentru muraturi (boabe de piper, boabe de mustar, seminte de marar)
Mod de preparare:
- Pregateste mai intai saramura. Pune apa intr-o oala si apoi sarea grunjoasa. La fiecare litru de apa trebuie sa adaugi o lingura cu sare. Amesteca putin si lasa sa fiarba pana da in clocot.
- In acest timp poti pregati borcanul cu castraveti. Pune pe fundul borcanului foile de dafin, mixul de condimente pentru muraturi (jumatate din cantitate), 2 tije de hrean si cativa catei de usturoi.
- Inclina borcanul si asaza castravetii in picioare, unul langa celalalt. Pe masura ce umpli borcanul cu castraveti, adauga si cimbrul uscat.
- Dupa ce ai umplut borcanul, adauga tijele de hrean, usturoiul si mixul de condimente.
- Toarna apoi saramura pregatita la inceput. Ca sa nu se sparga, borcanul trebuie asezat pe o tava metalica. Inchide ermetic capacul si sterilizeaza borcanul cu castraveti. Saramura va incepe sa devina tulbure, ceea ce inseama ca a inceput procesul de fermentare, insa lichidul se va limpezi in doua sau trei saptamani.
Reteta de castraveti murati in otet
Ingrediente:
- ⅓ cana cu sare de mare
- ½ cana cu otet de mere
- 8 cani cu apa
- 700 g castraveti
- cateva crengute de marar uscat
- foi de dafin
- ienibahar
- cativa catei de usturoi
Mod de preparare:
- Adauga in borcan doi catei de usturoi zdrobiti, o lingura de boabe de ienibahar, 2-3 foi de dafin si cateva crengute de marar uscat.
- Aranjeaza castravetii in borcan.
- Pune intr-o oala apa, otetul si sarea si lasa la foc mare pana cand ajunge in punctul de fierbere, amestecand constant.
- Toarna amestecul peste castraveti pana ajunge la gura borcanului. Inchide capacul si sterilizeaza.
Gogosari murati in saramura
Ingrediente:
- 2 kg gogosari
- 2 radacini hrean taiate felii
- 1 radacina mica de telina taiata rondele subtiri
- apa
- sare neiodata
- boabe de mustar
- boabe de piper
- marar uscat
Mod de preparare:
- Spala gogosarii, taie-i in jumatati, curata semintele si cotoarele si apoi taie-i in bucati mari.
- Masoara cantitatea de apa de care ai nevoie in functie de borcane si apoi pune apa intr-o oala, impreuna cu sarea (o lingura de sare cu varf la un litru de apa). Lasa sa fiarba pana se dizolva sarea.
- Asaza gogosarii in borcane si adauga printre ei hreanul, telina, boabele de mustar, piperul si mararul uscat.
- Toarna saramura calduta, inchide bine capacul si sterilizeaza borcanele.
Gogosari murati in otet
Ingrediente:
- 3 kg gogosari
- 3 lingurite de zahar
- 3 linguri de sare neiodata cu varf
- 1 litru otet
- apa
- cateva tije de hrean
- mix condimente pentru muraturi (boabe de piper, boabe de mustar, seminte de marar)
Mod de preparare:
- Spala gogosarii, curata semintele, indeparteaza cotoarele si taie-le in sferturi.
- Toarna apa intr-o oala, adauga otetul (la fiecare doi litri de apa adauga un litru de otet), condimentele pentru muraturi, zaharul si sarea. Lasa amestecul sa fiarba.
- Opareste apoi gogosarii in saramura cu otet timp de aproximativ 5 minute, pana cand se inmoaie si isi schimba culoarea. Nu trebuie sa pui toti gogosarii, ci poti sa ii adaugi in transe.
- Pune cateva tije de hrean pe fundul borcanului, apoi asaza gogosarii. Poti sa pui cateva tije de hrean si pe marginea borcanului. Dupa ce ai umplut borcanul cu gogosari, toarna saramura de otet. Insurubeaza bine capacul si sterilizeaza.
Gogonele murate in saramura
Ingrediente:
- 5 kg gogonele
- 1 telina cu frunze
- 1 kg morcovi
- 1 legatura hrean
- 5 linguri sare neiodata
- 5 litri apa
- boabe de piper si mustar
- 1 capatana de usturoi
- 1 legatura de marar uscat
- 1 legatura de cimbru uscat
Gogonele murate in saramura
Mod de preparare:
- Spala gogonelele, morcovii si telina. Taie morcovul rondele sau fasii si curata usturoiul.
- Asaza pe fundul borcanelor frunzele de telina, mararul uscat si pune gogonele astfel incat sa fie cat mai inghesuite. Treptat, adauga morcovul si alte legume pe care vrei sa le pui la murat. La final, adauga cativa catei de usturoi, frunze de teline, tije de marar uscat, hreanul, boabele de piper si mustar.
- Masoara cantitatea de apa de care ai nevoie in functie de borcane si apoi pune apa intr-o oala, impreuna cu sarea (o lingura de sare cu varf la un litru de apa). Lasa sa fiarba pana se dizolva sarea.
- Pune borcanele pe o tava metalica si toarna saramura in ele. Inchide ermetic si sterilizeaza borcanele cu muraturi.
Gogonele murate in otet
Ingrediente:
- 1 kg gogonele
- 3-4 tije de hrean
- 6-7 catei de usturoi
- rondele de morcov
- 10 tije de telina
- 2-3 crengute de marar uscat
- 2-3 crengute de cimbru uscat
- 2 frunze de telina verde
- apa si otet
Mod de preparare:
- Spala gogonelele si pregateste celelalte legume. Curata usturoiul, feliaza morcovii, telina si hreanul.
- Asaza pe fundul borcanului mararul si cimbrul uscat, o fasie de hrean, telina si morcov. Asaza apoi gogonele, iar printre ele pune cativa catei de usturoi, hrean, telina si alte rondele de morcovi.
- Dupa ce ai umplut borcanul, asaza cateva crengute de marar si cimbru uscat si cateva frunze de telina.
- Pregateste saramura de otet. La fiecare doi litri de apa adauga un litru de otet si o lingura de sare la fiecare litru de apa. Lasa sa clocoteasca 5 minute si apoi opreste focul. Lasa saramura sa se raceasca putin si apoi toarn-o in borcane. Inchide bine capacul si sterilizeaza.
Alte retete de conserve pentru iarna
Iata ce alte conserve mai poti sa pregatesti toamna aceasta, numai bune de savurat la iarna:
Ardei copti la borcan
Ingrediente:
- ardei kapia
- sare
Mod de preparare:
- Coace ardeii pe gratar, pe aragaz sau in cuptor, in functie de varianta pe care o ai la indemana. Pe masura ce se coc, ii pui intr-un vas si adaugi sare.
- Lasa-i sa stea acoperiti in vas pentru 15 minute si apoi ii poti curata de coaja, seminte si cotor.
- Lasa ardeii sa se scurga intr-o strecuratoare si colecteaza zeama scursa intr-un vas.
- Pune ardeii in borcane si toarna zeama adunata de la ei.
- Inchide bine capacele si sterilizeaza.
Reteta de bulion
Ingrediente:
- 6 kg rosii bine coapte
- 2 tije frunze de telina
- putin hrean
- 3 linguri rase de sare neiodata
Mod de preparare:
- Spala bine rosiile si taie-le in sferturi, apoi le dai prin masina de tocat, echipata special cu dispozitivul pentru bulion (un con metalic perforat prin care iese doar sucul, fara coaja sau seminte).
- Pune sucul intr-o oala, la foc mediu spre mare. Adauga frunzele de telina, o bucatica de hrean si sarea. Amesteca in bulion cam o data la 15 minute. Fierberea poate dura aproximativ o ora, iar la final sosul va scadea si se va ingrosa.
- Lasa bulionul sa se raceasca, toarna-l in sticle, inchide ermetic capacele si sterilizeaza.
Suc de rosii pentru iarna
Ingrediente:
- 4 kg rosii coapte si carnoase
- 4 cepe marisoare
- 12 catei de usturoi
- 4 linguri de ulei de masline extravirgin
- frunze de busuioc
- sare, piper si zahar, dupa gust
Mod de preparare:
- Fierbe apa, cresteaza rosiile (doar pielita) si opareste-le in apa clocotita timp de 30 de secunde sau cel mult un minut. Astfel vei indeparta mai usor coaja.
- Toaca marunt rosiile, pune-le intr-o oala si gateste-le la foc mic, sub capac, timp de 30 de minute. Verifica sa nu scada prea mult si, daca e nevoie, completeaza cu apa fierbinte.
- Adauga busuiocul tocat, condimenteaza cu sare si piper, iar daca ti se pare ca sosul e prea acru, poti sa adaugi putin zahar.
- Toarna sosul de rosii in sticle, inchide bine capacele si sterilizeaza.
Sfaturi pentru sterilizarea borcanelor si metode de sterilizare
Un alt aspect important cand vine vorba de pregatirea conservelor pentru iarna este sterilizarea borcanelor inainte sa le umpli, dar si dupa. Acelasi etape trebuie sa le parcurgi si atunci cand pregatesti borcanele cu muraturi.
Sterilizarea borcanelor inainte sa le folosesti
- Spala borcanele cu detergent de vase si apa calda si apoi clateste-le cu apa din abundenta.
- Asaza borcanele pe o tava metalica si introdu tava cu borcane in cuptorul rece.
- Seteaza cuptorul la 150 de grade Celsius, mentine temperatura timp de 15-30 de minute si apoi stinge cuptorul.
- Lasa borcanele in interiorul cuptorului pana se racesc complet.
Sterilizarea finala a borcanelor
Exista trei metode prin care poti steriliza borcanele cu zacusca sau muraturi:
Metoda 1
Asaza borcanele pe o tava metalica inainte sa torni amestecul fierbinte in ele, deoarece borcanele pot plesni din cauza socului termic. Dupa ce le-ai umplut, strange ermetic capacele si intoarce borcanele cu susul in jos, ca sa se formeze un vacuum. Lasa-le asa timp de 5-6 minute, intoarce-le in pozitia normala, acopera-le bine cu o patura si lasa-le sa se raceasca pana a doua zi. Acesta metoda de sterilizare este utila doar in cazul in care prepari zacusca.
Metoda 2
Pune borcanele umplute, cu tot cu tava metalica, in cuptorul incins la 150 de grade Celsius. Dupa ce ai introdus tava, stinge cuptorul si lasa borcanele sa se raceasca lent.
Metoda 3
Pune borcanele umplute intr-o oala incapatoare, invelite in prealabil in hartie de ziar sau un prosop, ca sa nu se sparga in timpul fierberii. Toarna apa rece pana ajunge la nivelul capacelor. Pune oala cu borcane la fiert, iar din momentul in care apa clocoteste, lasa sa fiarba timp de o ora. Daca apa scade, poti completa cu mai multa apa, insa trebuie sa fie fiarta inainte.
Tu cum iti pregatesti camara pentru iarna?