Clatite cu inghetata - un desert racoros, de vara
Clatitele, delicatese simple si versatile, insotesc fericit inghetata. Fie ca este vorba de clasica vanilie, ciocolata seducatoare sau fructele exotice, combinatia cu clatite aduce o dimensiune noua in universul dulciurilor. Un strat de dulceata se aliniaza cu valul de prospetime al inghetatei, creand un contrast armonios si irezistibil.
Gustul acestei asocieri este remarcabil, iar aspectul foarte atragator. Prezentate cu eleganta pe farfurie, clatitele cu inghetata devin adevarate opere de arta culinara, capabile sa trezeasca apetitul oricarui gurmand. In cele ce urmeaza, iti prezentam cum sa asociezi cele mai gustoase clatite cu tipul de inghetata potrivit.
Clatite cu inghetata de vanilie - reteta simpla
Ingrediente pentru aluatul de clatite:
- 300 ml lapte;
- 2 oua;
- 150 g faina;
- 3 lingurite de unt;
- 3 lingurite de zahar;
- un praf de sare;
- o lingurita esenta de vanilie.
In plus:
- 500 g inghetata de vanilie;
- 200 g frisca.
Mod de preparare:
- Se bat intr-un castron ouale, laptele, esenta de vanilie, praful de sare si zaharul, pana cand compozitia se omogenizeaza. Se adauga faina in cateva transe, amestecand continuu, pana cand dispar eventualele cocoloase. Se adauga in aluat doua lingurite de unt topit si racit si se amesteca din nou.
- Se pune o lingurita de unt intr-o tigaie si se pune pe foc. Pentru ca untul sa nu se arda, se poate adauga putin ulei de floarea-soarelui. Cand grasimea s-a incins, se toarna un polonic de compozitie (circa 40 ml) si se intinde, miscand si inclinand tigaia, pana cand aceasta acopera toata suprafata.
- Se lasa aproximativ 30 de secunde, pana cand incep sa apara bule pe suprafata aluatului. Se intoarce clatita pe cealalta parte, folosind o paleta si se lasa alta jumatate de minut. Daca se exagereaza cu prajirea, clatita se va usca si se va arde.
- Cand este gata, se pune intr-o farfurie, care se acopera cu un capac, pentru a pastra clatita calda. Celelalte clatite se vor aseza peste cea dintai.
- Cand s-a folosit tot aluatul, se scoate inghetata de la frigider, se pune o lingura mare in mijlocul fiecarei clatite, se impacheteaza in forma patrata, se decoreaza cu frisca si se serveste.
Clatite americane cu inghetata caramel si sos de ciocolata
Ingrediente pentru aluat:
- 500 ml lapte;
- 5 linguri zahar;
- 5-6 linguri ulei de floarea-soarelui;
- o jumatate de lingurita rasa de bicarbonat de sodiu;
- 400 g faina;
- 4 oua;
- 3 lingurite praf de copt;
- un praf de sare;
- un pliculet de zahar vanilat.
Pentru sosul de ciocolata:
- 60-80 g zahar, in functie de gust si de cat de amara este ciocolata folosita;
- o lingurita de amidon alimentar;
- 250 ml lapte;
- un praf de sare;
- 150 g ciocolata neagra, minim 70% cacao.
In plus:
- 500 g de inghetata caramel.
Mod de preparare:
- Pregateste mai intai sosul de ciocolata. Intr-un bol, dizolva amidonul in cateva linguri de lapte luate din intreaga cantitate prevazuta pentru reteta si toaca marunt ciocolata. Restul de lapte pune-l sa se infierbante intr-o craticioara, impreuna cu zaharul si praful de sare. Cand incepe sa fiarba, toarna amidonul, amestecand continuu. Dupa cateva clocote, ia-l de pe foc, adauga ciocolata maruntita si amesteca pana cand aceasta se topeste. Da sosul deoparte si lasa-l sa se raceasca.
- Intr-un vas, amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt si zaharul, apoi cerne totul printr-o sita. Separa albusurile de galbenusuri si bate albusurile bine, pana obtii o bezea tare. Mixeaza timp de 2-3 minute galbenusurile cu un varf de cutit de sare.
- Combina laptele cu uleiul si toarna amestecul obtinut peste galbenusuri. Adauga apoi peste faina intreaga compozitie, omogenizeaza si, la final, pune si albusurile batute, amestecand cu grija, de sus in jos, pentru a mentine cat mai mult aer in aluat si a obtine o consistenta pufoasa, ca cea pentru pandispan.
- Unge cu unt o tigaie antiaderenta, apoi sterge surplusul cu un servetel, pentru a obtine clatite rumenite uniform. Cu ajutorul unui polonic mai mic, pune o cantitate potrivita de aluat in mijlocul tigaii si lasa-l sa se intinda singur atat cat este nevoie, fara a-i atinge suprafata. O clatita ar trebui sa aiba diametrul de aproximativ 7 cm.
- Cand apar primele bule, intoarce clatita pe cealalta parte si las-o sa se rumeneasca, fara sa se arda. Continua in acest fel cu tot restul de aluat.
- Serveste clatitele calde, cu o lingura de inghetata caramel deasupra fiecareia si decorate cu sos de ciocolata.
Clatite la cuptor cu inghetata de fistic
Ingrediente pentru aluat:
- 50 g unt;
- 500 ml lapte;
- 4 oua;
- o lingura de coniac;
- 2 pliculete zahar vanilat;
- 250 g faina;
- un varf de cutit de sare;
- putin ulei.
Pentru umplutura si cuptor:
- un ou;
- unt pentru uns tava,
- dulceata de trandafiri;
- 100 ml lapte.
In plus:
- 500 g inghetata de fistic.
Mod de preparare:
- Cu ajutorul unui tel, se bat ouale, se adauga faina, coniacul, cele 50 de grame de unt si zaharul vanilat si se omogenizeaza. Se adauga laptele si praful de sare, amestecand continuu.
- Se unge cu o pensula de silicon sau cu un servetel o tigaie antiaderenta si se pune pe foc sa se infierbante. Cand este suficient de fierbinte, se pune un polonic de aluat si se roteste tigaia ca sa se acopere toata suprafata. Se rumeneste timp de o jumatate de minut pe o parte, se intoarce cu o paleta pe partea cealalta si se mai lasa 30 de secunde. Se rastoarna pe o farfurie acoperita. Se procedeaza similar cu toata cantitatea de aluat ramasa.
- Se unge generos cu unt un vas termorezistent, se umplu clatitele cu dulceata de trandafiri si se aseaza in randuri. Se toarna deasupra laptele amestecat cu oul batut si se introduce vasul la cuptor, la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 10 minute. Cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin. Se asaza pe farfurie, se adauga pe fiecare o lingura de inghetata de fistic si se servesc.
Ce feluri de inghetata poti servi la clatite
Iata cateva sugestii de care poti tine cont atunci cand asortezi aroma inghetatei cu umplutura clatitelor:
- Inghetata de vanilie este alegerea clasica si sigura pentru clatitele cu umplutura de frisca, ciocolata sau dulceturi din mere, pere, piersici, mango sau caise;
- Inghetata de ciocolata se asorteaza cu umpluturile care contin vanilie sau dulceturi din fructe de padure, capsuni, zmeura, portocale, coacaze, afine sau mure;
- Inghetata de fistic se potriveste perfect cu dulceturile de trandafiri, zmeura sau capsune;
- Inghetata caramel poate fi folosita langa clatite cu umplutura de ciocolata, banane, nuci sau alune de padure.
Combinația de arome și texturi dintre clatite si inghetata se poate transforma într-o experienta savuroasa, fie ca doresti un desert festiv sau vrei sa-i bucuri pe cei dragi cu o surpriza gastronomica rafinata.
Sursa foto: Shutterstock