InspiratieIdei pentru tineClatite americane (reteta Pancakes)
Inspiratie

Clatite americane (reteta Pancakes)

Consumate la micul dejun, la pranz sau chiar la cina, clatitele americane pufoase au devenit un preparat tot mai des regasit in farfuriile noastre. Dulci si aromate, insotite de fructe, dulceturi, iaurt sau inghetata, clatitele sau pancakes sunt preferate de adulti, dar mai ales de cei mici. Ba chiar exista retete de clatite aperitiv, sarate, ce pot contine ierburi aromatice, branzeturi sau legume, fiind la fel de delicioase ca surorile lor, indulcite cu banane, chipsuri de ciocolata sau fructe de padure. Descopera mai jos cateva retete delicioase, rapide, precum si cateva trucuri pentru a reusi sa gatesti niste clatite pufoase si aromate, pentru cei mici si mari deopotriva.

  • Pancakes vs. crepes
  • Clatite americane pufoase
  • Clatite cu banane, umplute cu Nutella
  • Clatite cu afine super pufoase
  • Clatite americane pufoase cu lapte batut
  • Trucuri si sfaturi

Pancakes vs. crepes

Ai crede ca diferentele sunt legate doar de numele lor. Ei bine, nu. Cea mai vizibila diferenta intre o clatita - crepe si una americanta - pancake consta in grosimea si marimea acestora. In timp ce pancakes tind sa fie mai mici si groase (pufoase de-a dreptul), varianta frantuzeasca este subtire, frageda si mult mai mare. Aceasta este o diferenta determinata, partial, de modul in care sunt gatite fiecare dintre ele. Desi ambele se gatesc intr-o tigaie, modul de preparare este diferit. Aluatul de pancakes este turnat in cercuri mai mici, care se umfla. Clatitele clasice sunt intinse pentru a acoperi toata tigaia si sunt, asadar, extrem de subtiri.

Exista, de asemenea, o diferenta notabila intre ingredientele folosite pentru a face aluatul celor doua preparate. Clatitele americane vor contine mereu un agent de crestere, praf de copt, bicarbonat de sodiu (uneori amandoua), pe cand clatitele clasice nu contin agenti de crestere. De aceea, pancakes sunt atat de usoare si pufoase, iar crepes raman delicate si subtiri.

O alta diferenta intre cele doua consta in faptul ca aluatul de clatite clasice este bine sa fie facut cu o seara inainte, astfel incat sa se poata odihni, pe cand, in cazul celor americane, este destul sa le lasi sa se odihneasca 10 minute, inainte de a le gati.

Clatite americane pufoase

Sunt clatite americane perfecte: moi si atat de pufoase, se topesc in gura. Sigur nu te vei opri doar la una. Sau la cinci…

Ingrediente

  • 290 g faina alba
  • 60 g zahar tos
  • 4 lingurite praf de copt
  • ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 440 ml lapte
  • 60 g unt
  • 2 lingurite extract pur de vanilie
  • 1 ou mare

Mod de preparare: combina faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un castron mare. Fa o adancitura in centru si adauga laptele, untul topit, usor racit, vanilia si oul. Foloseste un tel pentru a amesteca ingredientele umede, inainte de a le integra incet in ingredientele uscate. Amesteca pana cand aluatul este neted si omogen, dens si de o consistenta cremoasa. Daca aluatul pare prea gros, adica nu se toarna usor din cana de masurare, adauga cateva linguri de lapte, pe rand, pana cand ajungi la consistenta dorita. Lasa aluatul sa se odihneasca, in timp ce iti incalzesti tigaia sau placa grill. Incalzeste o tigaie antiaderenta la foc mic-mediu si sterge-o cu putin unt. Toarna ¼ de cana de aluat in tigaie, intr-o forma rotunda. Cand partea inferioara este aurie si incep sa apara bule la suprafata aluatului, intoarce clatitele si prajeste-le pana devin aurii. Repeta cu aluatul ramas. Serveste clatitele pufoase cu miere, unt si sirop de artar, fructe, inghetata de vanilie, iaurt grecesc sau, pur si simplu, cu zahar pudra.

Clatite cu banane, umplute cu Nutella

Sunt clatitele americane preferate de copii. Nu exista pasi complicati pentru aceasta reteta. Totul este gata inainte ca cei mici sa se napusteasca in bucataria ta. Amesteci, torni, intorci si direct in farfurie cu ele!

Ingrediente

  • 1 banana mare, coapta
  • 1 ou mare
  • 2 linguri de unt topit (sau ulei de cocos topit)
  • 2 lingurite extract pur de vanilie
  • 1 cana lapte
  • 1 cana faina
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • ¾ cana Nutella, topita
  • sos Nutella Fudge (optional)
  • ¼ cana Nutella
  • 1-2 linguri lapte

Mod de preparare: zdrobeste bine bananele, intr-un castron mare. Bate oul, untul (sau uleiul), vanilia si laptele, pana se omogenizeaza. Adauga faina, praful de copt si sarea; amesteca pana la omogenizare. Incinge o tigaie antiaderenta la foc mic-mediu. Pune 2 linguri de aluat in tigaie, intinde usor, apoi adauga 1 lingurita de Nutella in centrul aluatului si adauga 1-2 linguri de aluat de clatite, pentru a sigila crema de ciocolata. Repeta cu aluatul ramas si Nutella. Serveste clatitele cu felii de banane, nuci tocate grosier si sirop de artar sau cu sosul de Nutella. Topeste Nutella in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, pana cand se incalzeste si se subtiaza usor. Alternativ, pune Nutella intr-un castron de metal peste o oala cu apa clocotita, la bain-marie, pana cand se incalzeste. Adauga laptele si amesteca pana se formeaza un sos lucios.

Vezi categoria noastra de LACTATE SI OUA

Clatite cu afine super pufoase

Unge-le cu unt, stropeste-le cu sirop de artar sau savureaza-le ca atare! Clatitele cu afine sunt micul dejun sau brunch-ul perfect de weekend! Mai ales cand afinele suculente si calde iti pocnesc in gura la fiecare muscatura.

Ingrediente

  • 300 g faina
  • 60 g zahar granulat
  • 4 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 440 ml lapte
  • 60 g unt topit
  • 2 lingurite extract pur de vanilie
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • 1 ou mare
  • 1 ½ cani de afine proaspete

Mod de preparare: combina ingredientele uscate intr-un castron mare. Adauga ingredientele umede, amestecate bine in prealabil. Foloseste un tel de sarma, pentru a omogeniza aluatul.

Incorporeaza afinele. Lasa aluatul sa se odihneasca, iar intre timp pregateste tigaia antiaderenta, pe care o incalzesti la foc mic-mediu si o stergi usor cu putin unt. Toarna aluatul in forme rotunde, intinzand usor clatitele cu o lingura. Cand partea inferioara este aurie si incep sa apara bule la suprafata, intoarce clatitele si lasa-le pana devin aurii.

Serveste clatitele cu zahar pudra si afine proaspete.

Clatite americane pufoase cu lapte batut

Clatitele cu lapte batut sunt delicioase, cu margini aurii, crocante si o aroma irezistibila. Laptele batut ajuta la activarea bicarbonatului de sodiu si/sau a prafului de copt din aluat, facandu-l usor si pufos, chiar inainte de a ajunge in tigaie!

Ingrediente

  • 2 cani faina
  • ½ cana zahar
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 1 ½ cana de lapte batut
  • ⅓ cana unt nesarat, topit
  • 2 lingurite extract pur de vanilie
  • 2 oua mari

Mod de preparare: intr-un castron combina faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adauga ingredientele umede amestecate: laptele batut, untul topit racit, vanilia si ouale. Omogenizeaza aluatul cu un tel, apoi lasa-l deoparte timp de 10 minute, iar intre timp pregateste tigaia, incalzind-o la foc mic-mediu. Unge tigaia cu putin unt sau ulei. Toarna aluatul cu o cana de masurat de ⅓. Cand partea inferioara se rumeneste frumos, iar cea superioara se umple de bule, intoarce clatitele si lasa-le cateva minute, pana cand sunt aurii.

Serveste-le cu unt si sirop de artar, cu dulceata sau crema preferata.

Vezi AICI oferta noastra de DULCETURI SI CREME TARTINABILE

Trucuri si sfaturi

1. Cum sa faci cele mai bune clatite pufoase

Totul incepe cu aluatul. Prea gros si clatitele vor fi crude la interior. Prea subtire si clatitele vor fi prea uscate si nu se vor umfla. Poti testa aluatul cu o lingura, ridicandu-l usor deasupra vasului in care l-ai gatit. Trebuie sa fie gros, dar sa curga, totusi, frumos din lingura. Ai grija ca aluatul sa fie omogen, fara cocoloase, iar in acest sens, un tel de mana este ajutorul tau cel mai bun.

2. Cum sa gatesti clatite perfecte

Preincalzeste mai intai tigaia antiaderenta la foc mediu. Odata ce este fierbinte, redu caldura la foc mic-mediu. Asteapta aproximativ doua minute. Nu sari aceasta etapa, pentru ca rezultatul final merita sa astepti putin. Unge usor tava cu o cantitate mica de unt (da, chiar si tigaia antiaderenta!) si sterge excesul de grasime cu un servet de hartie. Foloseste o cana de masurare de 1/4 pentru a turna aluatul. Astfel, vei obtine clatite perfecte, de dimensiuni egale. Incepe sa torni de la mijloc, apoi continua sa torni incet, intr-o miscare circulara, astfel incat aluatul sa se intinda in forme rotunde perfecte. Lasa clatitele sa se gateasca in mod corect!

Nu grabi procesul marind flacara aragazului si nu le intoarce prea devreme. Lasa partea de dedesubt sa devina maro-aurie, iar cand incep sa se formeze bule deasupra si in partea laterala, clatitele tale pufoase sunt gata sa fie intoarse. Foloseste o spatula de silicon, gliseaz-o sub clatita, apoi foloseste-ti incheietura pentru a o rasturna usor, in loc sa-ti folosesti intregul brat. Vei vedea diferenta, atunci cand vei incerca.

Acum ca ai aflat secretele unor clatite americane pufoase si aurii, lasa-te inspirat de retetele noastre si ofera-le celor mici un rasfat culinar minunat, cu care sa le indulcesti intreaga zi!

Sursa foto: Shutterstock