Ciocolata de casa este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le poti prepara acasa. Se face foarte usor si exista mai multe retete, toate simple si foarte gustoase. Preparata in casa, ciocolata este irezistibila si poate fi unul dintre cele mai apreciate daruri homemade, indiferent de prilej.
- Retete de ciocolata de casa
- Ciocolata de casa simpla, cu lapte praf
- Ciocolata neagra cu lapte condensat
- Ciocolata alba cu lapte condensat
- Ciocolata de casa fara zahar (cu indulcitor)
- Beneficiile ciocolatei
Retete de ciocolata de casa
Sunt mai multe retete de ciocolata de casa. Dupa gust, se pot adauga nuci, alune, stafide, diferite esente, fructe uscate (merisoare) sau bucatele de chilli ori cristale de sare. Se poate face ciocolata alba sau neagra, cu multa cacao. Oricare ar fi retetele, toate sunt simple, iar rezultatul este de fiecare data delicios.
Este foarte important sa folosesti lapte praf integral, cu sau fara zahar (detaliu in functie de care poti varia cantitatea de zahar din reteta), precum si o pudra de cacao de calitate, avand o concentratie cat mai mare de grasimi. Substantele grase din boabele de cacao fac parte din categoria celor mai sanatoase grasimi.
Ciocolata de casa simpla, cu lapte praf
Este reteta de baza. Pe aceasta se bazeaza toate celelalte variante. Pentru ca rezultatul sa fie perfect, este importanta respectarea cantitatilor, pentru ca de aceasta depind gustul si consistenta produsului finit.
Ingrediente:
- 250 g lapte praf integral;
- 125 g unt gras nesarat (minim 80% grasime);
- 100 ml apa;
- 50 g cacao;
- 150 g zahar.
Preparare:
Pune zaharul si apa intr-un vas, pe foc. In acest vas se va prepara ciocolata, asa ca trebuie sa fie incapator. Cand siropul incepe sa fiarba, se da focul la mic si se lasa pe foc timp de cinci minute. In functie de cat sta siropul de foc depinde cat de tare sau moale va fi ciocolata. Daca sta prea mult, produsul final va fi tare si sfaramicios, daca sta prea putin, ciocolata va fi cleioasa si moale. Separat, cerne laptele praf, impreuna cu pudra de cacao. Adauga si un praf de sare. Pregateste o forma unsa cu unt si tapetata cu folie alimentara sau hartie pergament. Cand siropul este gata, pune tot untul si amesteca rapid, pentru ca acesta sa se topeasca. Imediat, adauga amestecul de lapte praf si cacao si amesteca energic cu o lingura de lemn sau cu o spatula. Ciocolata se intareste repede si devine relativ densa, asa ca trebuie lucrat in viteza. Cand este complet uniforma, pasta se pune in forma pregatita. Se lasa la racit, la temperatura camerei. Ciocolata de casa nu se pune la frigider, pentru ca isi pierde din proprietatile gustative specifice.
AICI gasesti toata oferta de LAPTE
Ciocolata neagra cu lapte condensat
Este solutia perfecta pentru a avea o ciocolata fina. Poti adauga ce tip de arome vrei: vanilie, rom, scortisoara, coaja de portocale (razuita sau bucatele de coaja confiata), poti pune esenta de menta sau de migdale. Poti adauga alune (intregi sau maruntite), migdale (fulgi), nuca de cocos, fructe din dulceata sau fructe alcoolizate ori visine din visinata (fara samburi).
Este esential sa alegi o ciocolata de menaj de foarte buna calitate, cu multa cacao. Daca laptele condensat este dulce, se poate renunta la zahar.
Ingrediente:
- 200 g ciocolata de menaj;
- 200 ml lapte condensat;
- 50 g unt gras;
- 50 g zahar
Preparare:
Laptele condensat se pune intr-un vas, pe baie de apa, apoi se adauga untul si, cand s-a topit complet, se pune si ciocolata rupta in bucati mici (tinuta, in prealabil, la aburi, pentru a se inmuia). Ciocolata de menaj este foarte tare, asa ca trebuie sa omogenizezi foarte bine totul. La final, adauga aromele dorite, alune sau orice altceva iti place. Pune crema de ciocolata intr-o forma unsa cu unt si imbracata cu folie alimentara si las-o sa se intareasca timp de cateva ore, la temperatura camerei.
Ciocolata alba cu lapte condensat
Se prepara aproape la fel ca cea neagra cu lapte condensat. Alege un lapte condensat neindulcit. Daca folosesti lapte condensat dulce, renunta la zahar. Poti folosi ciocolata alba clasica sau pe cea alba de menaj, ceea ce reprezinta o varianta ideala. Untul din reteta poate fi inlocuit cu unt de cacao.
Ingrediente:
- 200 g ciocolata alba;
- 200 ml lapte condensat;
- 50 g unt gras;
- 1 lingura rasa de zahar.
Preparare:
Pune ciocolata alba la topit, intr-un vas, pe baie de apa. Laptele condensat se incalzeste putin (dar nu trebuie sa fiarba), se adauga untul si, daca este nevoie, zaharul. La final, se pune si ciocolata topita in prealabil, separat. Amesteca, pe foc mic, pana la omogenizarea completa. Adauga mirodenii dupa plac (ideal vanilie). Pune crema intr-o forma unsa cu unt si imbracata cu folie alimentara si las-o sa se raceasca si sa se intareasca pentru cateva ore, la temperatura din bucatarie.
Toata oferta de CACAO si CIOCOLATA este AICI
Ciocolata de casa fara zahar (cu indulcitor)
Este o optiune utila pentru cei care vor sa evite zaharul. Ciocolata cu indulcitor este o varianta dietetica, dar al carei gust nu este cu nimic mai prejos decat reteta clasica.
Ingrediente:
- 380 g lapte praf;
- 100 g unt gras;
- esenta de rom;
- indulcitori pulbere sau lichid, din stevia/xilitol;
- 20 g miez de nuca sau alune;
- 100 g cacao cu un continut cat mai mare de grasime;
- 200 ml apa.
Preparare:
Se pune apa la fiert. Cand clocoteste, adauga pachetul de unt si amesteca pana la omogenizare. Da deoparte, lasa sa se racoreasca cateva minute si adauga indulcitorii (acestia nu trebuie sa fiarba). Amesteca, pentru a ajuta dizolvarea. Peste siropul obtinut, inca fierbinte, se adauga, treptat, laptele praf, esenta de rom si pudra de cacao, precum si nucile sau alunele, taiate marunt sau intregi. Se amesteca bine cu o lingura sau cu mixerul, pentru a se omogeniza toata compozitia. Se toarna fierbinte in forme si se lasa la racit cateva ore.
Beneficiile ciocolatei
Data viitoare cand mananci ciocolata, fa-o fara regrete. Consumata cu moderatie, nu aduce niciun prejudiciu siluetei, dar are multiple beneficii pentru sanatate. Iata cateva puncte cheie care fac din ciocolata un aliment sanatos:
- ciocolata contine niveluri ridicate de antioxidanti;
- reduce nivelul colesterolului si ar putea preveni declinul memoriei;
- reduce riscul afectiunilor cardiovasculare;
- imbunatateste performantele fizice;
- contine magneziu, calciu si alte minerale benefice;
- creste tonusul psihic prin stimularea secretiei de endorfine, „hormonul fericirii”.
Ciocolata neagra, prin faptul ca are un continut mai mare de cacao si unul mai mic de zahar, este mai sanatoasa si are calorii mai putine. Pe de alta parte, diferenta in calorii dintre ciocolata neagra si cea cu lapte este minima, iar un consum moderat este cea mai buna cale. Ciocolata alba are cele mai multe calorii si cele mai putine beneficii.
Substantele nutritive variaza foarte mult in batoanele de ciocolata disponibile in comert. Cea mai buna ciocolata este cea cu un continut mare de cacao, simpla, fara umpluturi si cu o lista de ingrediente cat mai mica.
Ciocolata este un aliment sanatos, atata vreme cat este consumata in cantitate mica. Nu exista restrictii pentru consumul moderat de ciocolata de calitate in cursul dietelor, iar un patratel sau doua de ciocolata neagra pe zi reprezinta un beneficiu pentru sanatate.
Sursa foto: Shutterstock.com