InspiratieIdei pentru tineCe legume pot fi pregatite la gratar
Inspiratie

Ce legume pot fi pregatite la gratar

Asociem in general gratarul cu gatirea carnii si a pestelui. De multe ori uitam ca, departe de a fi banale, legumele si chiar si fructele dobandesc un gust deosebit si rafinat atunci cand sunt facute la gratar. In plus, sunt super usor de preparat si se potrivesc de minune cu orice fel de carne, ori consumate ca atare. Iata ce legume poti prepara in acest mod si patru feluri diferite de a le gati, pentru a te asigura ca vei obtine o aroma maxima.

7 legume deosebite pentru gratarul tau

  1. Fenicul: vara, feniculul la gratar este garnitura care se potriveste cel mai bine cu pestele! Este destul sa il tai in felii de 1 cm grosime, pe care le ungi cu putin ulei neutru, il pui direct pe gratar pentru 10 minute.
  2. Sparanghelul: la gratar, sparanghelul este o leguma care ofera o garnitura sanatoasa, lejera si originala! Pentru a-l pregati, poti sa il ungi cu putin ulei de masline, sare, piper si lasa-l 3 minute pe gratar. Sau poti pregati frigarui, alaturi de alte legume.
  3. Porumbul: vara este perioada porumbului fiert sau la gratar. Pune-l pe gratar 15 minute, intorcandu-l regulat, apoi mananca-l simplu, cu unt si sare sau poti sa il servesti cu o maioneza aioli.
  4. Ceapa: este o leguma deosebit de interesanta de facut la gratar. Poti sa o gatesti en papillote, pentru a aromatiza alte legume, sau poti sa o cureti de coaja, sa o presari cu sare si sa o lasi pe gratar 15 minute, intorcand-o din cand in cand. Va deveni extrem de dulce si caramelizata.
  5. Avocado: ei bine, in sensul strict al termenului, avocado este un fruct si nu o leguma. Dar asta nu-l impiedica sa-si faca loc pe gratar. Taie-l in doua, scoate samburele si lasa-l pe foc aproximativ 20 de minute. Pentru un plus de chic, sparge un ou in mijlocul lui, acopera gratarul cu capacul din dotare si mai lasa avocado 2-3 minute, apoi serveste-l.
  6. Cartoful dulce: la gratar, are o aroma dulce si un gust foarte bland. Taie cartoful dulce in jumatate, toarna putin ulei, sare, piper si cativa fulgi de ardei iute, apoi inchide-l in aluminiu si lasa-l pe gratar 40-45 de minute. Un deliciu.
  7. Dovlecelul: este o alta leguma de vara care va merge de minune cu peste sau carne. Spala un dovlecel, apoi taie-l in felii de 0,5 cm grosime si asaza-le pe gratar, avand grija sa le intorci regulat. Vor dura cam 5 minute pana la 8 minute, in functie de textura pe care ti-o doresti. Cu un minut inainte de a fi gata, unge feliile cu putin ulei de masline aromatizat cu usturoi si patrunjel fin tocat.

Vezi categoria noastra de LEGUME SI FRUCTE PROASPETE

Timpul de gatire al legumelor la gratar

Timpul de gatire depinde de tipul de legume, de cantitatea lor si de cat de fragede ar trebui sa fie. Ca si in cazul alternativelor de carne sau peste, aceeasi regula se aplica si aici: trebuie sa le incerci. Fiecare gratar este putin diferit. Grosimea feliilor sau rondelelor joaca si ea un rol, mai ales cand vine vorba de legume cu pulpa tare: cu cat feliile sau rondelele sunt mai groase, cu atat timpul lor de gatire este mai lung. Legumele moi dureaza in medie 5 minute - gatirea poate dura pana la 10 minute. Cel mai lung timp de gatire este de 15-20 de minute. Pentru gatirea celor mai sensibile legume, precum ardeii, este o idee buna sa alternezi caldura directa si cea indirecta. Mai intai pune legumele in mijlocul gratarului, apoi muta-le pe gratar la foc indirect pentru cateva minute. Regula generala pentru gratar: caldura indirecta creste timpul de gatire cu aproximativ 50%. Temperatura corecta pentru gratarul legumelor este in jur de 200 de grade.

4 moduri de preparare a legumelor la gratar

1. Frigarui de legume si fructe

Le poti pregati din timp si le poti pune pe gratar la momentul potrivit, astfel incat gatirea lor sa coincida cu cea a carnurilor. Pentru acest gen de frigarui optiunile de legume si fructe alcatuiesc o paleta impresionanta. Sparanghelul, rosiile cherry, ardeii, ceapa, ananasul, piersicile si pepenele verde sau galben sunt optiuni grozave. Ele pot fi gatite pe frigarui timp de 10 pana la 20 de minute, dar aminteste-ti sa le intorci la jumatatea timpului de gatit.

Inainte de a trece la etapa de gatit:

  • Alege legume sau fructe care au aproximativ acelasi timp de gatire. In caz contrar, creeaza mai multe frigarui.
  • Nu uita sa inmoi betele de frigarui 30 de minute in apa, pentru a preveni arderea lor la gratar.
  • Condimenteaza sau marineaza alimentele pentru a le oferi si mai multa aroma.

2. Felii de legume

Unele legume si fructe pot fi gatite feliate. Acesta este in special cazul vinetelor, dovleceilor si feniculului, toate avand nevoie de aproximativ 10 minute pentru a fi gatite. Pentru morcovi si cartofi, in schimb, trebuie sa ai rabdare, au nevoie intre 15 pana la 20 de minute pe gratar dupa ce au fost taiati pe lungime.

In ceea ce priveste fructele, banana (taiata in jumatate pe lungime cu coaja) si ananasul (taiat in felii) se potrivesc de minune cu fructele de mare sau carnea la gratar. Poti realiza combinatii dulci-sarate deosebite. Perele si pepenele galben sunt alte optiuni dulci foarte interesante. Retine ca, in general, nu merita sa gatesti fructele pe ambele parti. Au nevoie de foarte putin timp, aproximativ 5 minute, cat sa prinda o usoara aroma afumata.

3. Legume gatite „en papillote”

Ne plac legumele gatite en papillote, pentru ca sunt foarte simplu de facut. Foloseste mereu hartie pergament, alege legumele si condimentele preferate, sigileaza-le bine, apoi inveleste aceasta punguta fermecata in folie de aluminiu.

Principiul gatirii este simplu: legumele se vor gati datorita aburului pe care il vor elibera. Nimic nu te impiedica sa adaugi vin alb, supa de legume sau o vinegreta pentru a-ti condimenta mancarea. Printre alimentele cele mai gatite en papillotte, ai ghicit, se numara si cartofii, care au nevoie de 30-45 de minute, in functie de dimensiunile lor. In rest, gatitul en papillotte este potrivit pentru aproape toate alimentele, in special pentru legume si fructe mici.

4. Direct pe gratar

Nu te gandesti neaparat la asta, dar poti gati legume si fructe intregi sau aproape intregi direct pe gratar. Nu vorbim aici despre minunatele vinete sau ardei grasi facuti la gratar, atat de binecunoscuti. Dar ne putem gandi, printre altele, la o andiva sau o inima de salata romana taiata in jumatate, la care vei adauga o vinegreta odata ce este gatita, pentru a realiza o salata calda. De asemenea, poti gati la gratar porumb, ardei gras si ciuperci albe sau, mai ales, Portobello. Pentru ciuperci, totusi, tulpina si membranele trebuie indepartate inainte de a trece la etapa de gatire.

Ulei sau marinata pentru legumele la gratar?

Cand faci gratar, cel mai bine este sa folosesti un ulei rezistent la caldura si care are un punct de fum ridicat. Uleiul de cocos organic este ideal. Pentru o aroma mediteraneana, uleiul de masline este excelent. Daca preferi un tip neutru, uleiul de floarea-soarelui este perfect. Uleiul tau de masline extravirgin, desi sanatos atunci cand este consumat rece, trebuie evitat la gatit. Punctul de fum al uleiurilor presate la rece de inalta calitate este de obicei intre 120 si 180 de grade. Temperaturile gratarului sunt adesea mult mai ridicate. De indata ce uleiul incepe sa scoata fum, nu numai ca isi pierde aroma, dar devine si nesanatos, pentru ca se formeaza acrilamida. Dar chiar si fara aceasta reactie, acizii grasi sanatosi, de inalta calitate, se oxideaza dincolo de punctul lor individual de fum in acizi grasi trans nesanatosi.

Marinatele fac legumele deosebit de gustoase, aromate si picante. Daca le marinezi cu o zi inainte de prepararea gratarului, uleiul are timp sa se absoarba, iar condimentele isi dezvolta aroma deplina. Vinetele si dovleceii, in special, sunt excelente daca sunt marinate cu o zi inainte. Daca vrei sa faci gratar, dar doresti sa ai grija de silueta ta, atunci poti renunta la marinate. Presara ingredientele cu sare si piper si le poti acompania cu o crema de branza slaba sau hummus.

Cand marinezi legumele, ai grija sa nu folosesti prea mult ulei. In contact cu carbunii de gratar incinsi, va produce hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) nesanatoase, care sunt suspectate a fi cancerigene. Acesta este valabil si in cazul carnii gatite la gratar.

Indiferent ce fel de mancare pregatesti, legumele si fructele la gratar sunt intotdeauna o optiune sigura. In plus, fiind proaspete si usoare, sunt perfecte pentru vara. Gratar fericit!

Sursa foto: Shutterstock