Beneficiile consumului de citrice si modalitati de a le savura
Exotice, suculente si viu colorate, citricele reprezinta alegerea potrivita pentru momentele in care vrem un desert natural sau sa ne bucuram de un complex de vitamine, mai ales pe perioada sezonului rece. Fie ca alegi sa consumi portocale, lamai, grepfrut, mandarine, lime, pomelo sau clementine, in stare proaspata sau transformate in suc, cu siguranta merita sa te bucuri de aceste fructe.
- Informatii generale
- Valori nutritionale generale
- Beneficii
- Citrice-vedeta
- Alte citrice
- Retete de bauturi
Informatii generale
Originare din regiunile subtropicale si tropicale din Asia si din arhipelagul Malay, citricele au patruns in Europa prin Bazinul Mediteranean. Caracteristicile solului si conditiile climatice din aceasta regiune le confera fructelor calitati specifice fata de ale celor provenite din zonele de origine. Pe continentul american, cultura citricelor a inceput odata cu sosirea conchistadorilor spanioli.
Citricele, asa cum le cunoastem astazi, sunt rezultatul incrucisarii succesive a soiurilor originale, care nu ni s-ar fi parut la fel de atractive, din cauza fructelor mult mai mici. Apreciate pentru gustul delicios, citricele au calitati dovedite, care le recomanda pentru a insoti preparatele unei diete echilibrate. Continutul ridicat de vitamina C al acestor fructe, alaturi de importantele rezerve de potasiu si de fibre, ofera beneficii pentru intreg organismul.
Valori nutritionale generale
Desi multe persoane aleg sa consume suplimente de vitamine si de minerale, organismul reuseste sa le extraga mai eficient direct din citrice, cu un efect pe durata mai lunga. Absorbtia nutrientilor este si ea mai mare in cazul consumului acestor fructe, fata de administrarea comprimatelor. Dincolo de particularitatile fiecarui soi, exista beneficii nutritionale care se regasesc in toate citricele.Vitamina C
Nutrient esential si antioxidant puternic, vitamina C are numeroase efecte benefice. Potrivit recomandarilor generale ale nutritionistilor, doza zilnica de vitamina C este asigurata de doua-trei citrice de marime medie, consumate zilnic. Pentru femei, o cantitate de 75 de miligrame de vitamina C este suficienta, in timp ce barbatii au nevoie de o cantitate de 90 de miligrame.
Pentru copiii de 1-3 ani, doza zilnica recomandata este de 15 miligrame, iar intre 4 si 8 ani, aceasta echivaleaza cu 25 de miligrame. Dupa aceea, necesarul creste la 45 de miligrame, iar pana la 18 ani ajunge la 75 de miligrame. Portocalele se detaseaza din punctul de vedere al cantitatii de vitamina C la 100 de grame de fruct, cu 50 de miligrame. Lamaile au 30 de miligrame, fructul de grepfrut are 34 de miligrame, iar mandarinele contin 30 de miligrame.
Complexul de vitamine B
O alta componenta importanta pe care o regasim in citrice este complexul de vitamine B. Vitamina B1 ajuta la functionarea normala a celulelor si a nervilor, iar vitamina B2 sustine digestia si amelioreaza starile de ameteala si de insomnie. Vitaminele B6 si B12 contribuie la echilibrarea schimbarilor hormonale, respectiv la contracararea anemiei.
Sucul de citrice contine cantitati importante de potasiu, fosfor, magneziu, cupru si uleiuri esentiale. Flavonoizii din citrice sunt compusi polifenolici cu efecte antivirale, antialergice si antiinflamatorii
Beneficiile citricelor
O stare de sanatate deplina are nevoie de stimulente si din randul alimentelor pe care le consumam in fiecare zi. Gestul simplu de a include citrice in orice dieta micsoreaza o serie de riscuri pe termen lung. Printre beneficiile pe care organismul le obtine ca urmare a consumului de citrice se disting urmatoarele:Au un efect antioxidant
Antioxidantii din citrice contribuie la imbunatatirea functionarii vaselor de sange, iar licopenul, regasit din plin in grepfrut, are proprietati cu un mare potential antitumoral. De asemenea, hesperidina din portocale ar putea avea un rol semnificativ in scaderea riscului aparitiei bolilor de inima.
Antioxidantii din pomelo sustin procesul de vindecare a ranilor, prin impulsionarea nivelului de colagen din piele si a flexibilitatii tesutului cutanat. Mandarinele sunt si ele o sursa pretioasa de antioxidanti, precum narigenina si luteina, iar fructele de lime contin riboflavonoina, cu efecte benefice asupra respiratiei si a digestiei. Polifenolii din portocale reprezinta o buna protectie impotriva infectiilor virale.
Au efecte antiinflamatorii
Vitamina C, regasita din plin de citrice, in special in portocale si in lamai, are un efect antiinflamator care ajuta la prevenirea simptomelor astmului si artritei. Vitaminele C si E din citrice au efect antiinflamator natural, care poate ajuta la prevenirea rupturilor musculare si la ameliorarea durerilor.Sunt recomandate in curele de slabire
Cu un continut redus de grasimi, de saruri de sodiu si de calorii, citricele sunt frecvent intalnite in dietele recomandate pentru curele de slabire. Nivelurile crescute de vitamina C ajuta la reglarea indicelui de grasime corporala si la reducerea circumferintei taliei. Citricele contin o mare cantitate de apa, asadar, daca le consumi pe post de gustare in timpul zilei, te vei simti satula pentru mai mult timp.Sunt de un real ajutor pentru sanatatea pielii
Ingredientele citricelor care pot fi un bun aliat in lupta cu ridurile si cu petele cutanate sunt vitaminele A si C, cu un rol important in producerea de colagen. Astfel, elasticitatea si fermitatea pielii au de castigat pe termen lung. Acneea poate fi descurajata de acidul folic, o vitamina solubila ce se gaseste din plin in portocale si in grepfrut, astfel ca tenul persoanelor care consuma citrice in mod regulat este mai curat si mai luminos.Citrice-vedeta
Desi exista mai mult de 50 de feluri de citrice, printre care chitra, yuzu sau tangerinele, numai cateva dintre ele si-au castigat aprecierea unanima a iubitorilor de fructe.Portocale
De departe cele mai cumparate si mai consumate citrice, portocalele pun stapanire pe simturile tuturor, de indata ce coaja lor amaruie e strapunsa de lama cutitului. Cand vine vorba de beneficii insa, portocalele au mai multe de oferit in afara aromei intense si inconfundabile.
Portocalele au un continut bogat de fitonutrienti esentiali pentru sanatatea intregului organism, precum si o combinatie de vitamine A, B si C. Intr-o portie de 100 de grame de portocale regasim 87,6% apa, 26 de miligrame de calciu, 20 de miligrame de fosfor si 0,3 miligrame de vitamina C. Prin toate caracteristicile lor, portocalele sunt o sursa buna de antioxidanti si un element util in crestere a imunitatii organismului.
Lamai
Putine mirosuri sunt mai placute si mai reconfortante decat cel de lamaie, iar modul placut in care limonada alunga zapuseala verii face din ea una dintre cele mai apreciate bauturi racoritoare. Uleiul esential continut de lamai are proprietati antiseptice, astringente si tonifiante prin care ajuta la intretinerea tenului. Continutul ridicat de vitamina C este un ajutor important pentru intarirea imunitatii si pentru evitatea contractarii virusurilor care circula in sezonul rece.
Grepfrut
Din punctul de vedere al proprietatilor antioxidante, fructul de grepfrut este unul dintre cele mai ofertante, prin continutul ridicat de licopen. Consumul de grepfrut ofera un important adaos de fibre insolubile numite pectine, care protejeaza mucoasa gastrica si au un efect de durata asupra reglarii nivelului de colesterol. Vitamina A si flavonoizii din acest fruct contribuie din plin la efectul antiinflamator si antioxidant.
Mandarine
Asemanatoare cu portocalele, mandarinele contin o doza generoasa de vitamina A si vitamina B, precum si calciu, potasiu, caroteni, xantina si luteina. Prin proprietatile ei, mandarina are efecte antioxidante si detoxifiante, iar uleiul de mandarin este unul dintre ingredientele de baza in tratamentele tonice elaborate pentru persoanele cu ten sensibil.
Alte citrice
Fructele cu gust dulce-acrisor sunt numeroase, iar bogatia de forme si de culori este intrecuta doar de aromele lor puternice. Daca vrei sa incerci ceva deosebit, este suficient sa cauti cu mai multa atentie printre citricele de la raft.Lime
Desi nu se consuma la fel ca toate celelalte citrice, din cauza aciditatii, lamaia verde are alte moduri prin care a devenit populara printre iubitorii de citrice. Cunoscuta si cu denumirea de limeta, ea este un ingredient important in multe retete de deserturi si in cocktailuri. Lamaile verzi sunt bogate in fibre, contin vitamina K si au proprietati antioxidante.
Pomelo
Fratele cel mare al grepfrutului, pomelo, mai putin amar si mai generos cantitativ, are un mare continut din vitaminele A, B, C, D, E si K. Mineralele precum magneziu, sodiu, potasiu, litiu, calciu sau acid folic ii confera acestui fruct proprietati hidratante deosebite, iar fibrele sale asigura un tranzit intestinal normal.
Clementine
Bogate in vitaminele A, C si E, clementinele compenseaza dimensiunile modeste printr-un continut generos de potasiu si de fibre, iar proprietatile lor le recomanda drept ingredient in mastile cosmetice naturale. Consumul de clementine pe termen lung poate contribui la reducerea efectelor stresului asupra organismului.
Retete de bauturi cu citrice
Daca vrei sa te bucuri de toate beneficiile citricelor, ai posibilitatea de a le folosi drept ingrediente pentru o serie de preparate sau de bauturi. Gustul lor puternic le recomanda fie ca aromatizant, fie ca ingredient de baza, iar limita este data doar de imaginatie. Dincolo de populara apa plata cu lamaie, exista si alte feluri de a profita de vitaminele si nutrientii din citrice.Limonada
Aceasta este o bautura savuroasa care te racoreste si te hidrateaza in timpul arsitei de vara, dar pe care o poti prepara tot timpul anului.
Ingrediente:
- Trei lamai
- 250 de grame de zahar
- Frunze proaspete de menta
- Un litru de apa
Preparare:
Se storc lamaile si se adaugă in suc frunzele de menta. Intr-o cana mare se adauga zaharul, sucul de lamaie, menta si apa. Pentru decor, pot fi pastrate in recipient 2-3 felii intacte de lamaie.
Citronada
Aceasta bautura este sora mai putin acida a limonadei, care iti da un plus de vitamina C pe timp de frig, pentru a preintampina problemele asociate timpului racoros.
Ingrediente:
- O portocala
- O lingurita de zahar brun
- 250 de mililitri de apa
Preparare:
Se stoarce portocala si se adauga siropul ei intr-un pahar mare, alaturi de lingurita de zahar brun.
Smoothie
Folosita in curele de slabire sau de intarire a imunitatii, aceasta bautura este un energizat eficace si este recomandat sa o consumi imediat dupa pregatire, pentru a asimila cat mai mult din substantele nutritive.
Ingrediente:
- Un grepfrut
- O jumatate de lamaie
- O bucata de ghimbir
- O jumatate de ceasca de apa
- Frunze de menta
Preparare:
Feliile de grepfrut si de portocale sunt macinate la blender, iar peste ele se stoarce jumatatea de lamaie. Se adauga apoi ghimbirul si apa, dupa care se amesteca din nou. La final se adauga frunze de menta, pentru un gust mai racoritor.
Citricele abunda in nutrienti, minerale si antioxidanti, au o aroma inconfundabila si nenumarate beneficii. Desi nici in cazul lor nu este recomandat excesul, prezenta citricelor cat mai frecvent in alimentatia de zi cu zi aduce o stare profunda de bine si un tonus plin de vitalitate.