Navigheaza
- Calitate la preturi bune zi de zi819
- Bun la pret421
- Bun pentru tine, bun pentru tara noastra212
- Bun la pret - Curatenie in toata casa191
- Fructe si legume proaspete
- Lactate si oua
- Mezeluri, carne si ready meal
- Produse congelate
- Paine, cafea, cereale si mic dejun
- Dulciuri si snacks
- Ingrediente culinare
- Apa si sucuri
- Bauturi
- Equilibrium
- Mama si ingrijire copil
- Cosmetice si ingrijire personala
- Curatenie si nealimentare
- Animale de companie
- Produse sezoniere
- Promotii
Ardeiul iute - ce beneficii are, ce contine si cateva retete
Exista sute de soiuri de ardei iute, cu forme, dimensiuni, culori, gusturi si grade de iuteala foarte diferite. Denumirea stiintifica a ardeilor iuti este Capsicum annuum si fac parte din familia Solanaceae, alaturi de cartofi si rosii. Pentru ca ardeiul iute este foarte sanatos si da savoare si gust multor preparate, merita sa vorbim cu lux de amanunte despre el si sa descoperim cateva dintre cele mai bune retete, unde aceasta leguma este ingredientul principal.
- De ce este ardeiul iute… iute?
- Beneficiile ardeilor iuti
- Retete cu ardei iuti
- Dulceata de ardei iuti
- Ardei iuti murati
- Sos de ardei iute
- Precautii si cateva sfaturi in plus
De ce este ardeiul iute… iute?
Unele plante nu vor sa fie mancate! Exact acesta este motivul pentru care unii ardei sunt iuti si foarte iuti. Insectele, animalele, pasarile si oamenii consuma fructe (in esenta, ardeiul iute este un fruct). Dar toate fructele protejeaza semintele, calea prin care plantele isi perpetueaza specia, asa ca au evoluat, cu diverse metode prin care sa se protejeze: tepi, miros si iuteala. Cu exceptia omului si a unor pasari, nimeni nu mananca ardei iuti. Iuteala a fost modul in care au evoluat pentru a se proteja, mai ales ca forma, culoarea si aroma lor ii fac foarte apetisanti.Un alt motiv, care in timp a intensificat iuteala unor soiuri de ardei, a fost faptul ca oamenii au inteles inca de acum mai bine de 6000 de ani ca ardeiul iute este unul din ingredientele care poate contribui la pastrarea si conservarea alimentelor. Astfel ca acestia au cultivat ardei iute si au combinat soiuri astfel incat sa le sporeasca gustul iute.
De unde vine gustul iute?
Ceea ce face ca ardeii sa fie picanti este un produs chimic numit capsaicina. Concentratia de capsaicina da si gradul de iuteala al ardeilor si poate fi masurata in laborator. Exista si scara Scoville, care se bazeaza pe sensibilitatea gustativa, fiind denumita dupa farmacistul american Wilbur Scoville, care a conceput metoda de testare a ardeilor iuti in 1912, dar astazi este considerata subiectiva. Din 1980, iuteala ardeilor a fost precis masurata printr-o metoda care utilizeaza stabilirea exacta a concentratiei de substante iuti din ardei.Soiurile care fac ardei de dimensiune mica sunt, de obicei, mai iuti decat ardeii mai mari. Culoarea acestora se schimba pe masura ce se coc. Initial, toti sunt verzi, apoi devin rosii sau portocalii. Exista si soiuri care raman verzi chiar daca sunt copti. Culoarea este un indicator pentru intensitatea iutelii. Cei rosii si portocalii sunt, de regula, mai iuti decat cei verzi, dar aceasta depinde de soiul lor.
Beneficiile ardeilor iuti
Substanta activa din ardeii iuti este capsaicina, iar beneficiile acesteia sunt dovedite si folosite de foarte mult timp. Acestea sunt o parte din efectele pozitive pe care le au ardeii iuti:
- capsaicina din ardei actioneaza ca un antiiritant, fiind o sursa buna de antioxidanti ce ajuta la ameliorarea problemelor digestive, calmeaza stomacul, reduc balonarea, vindeca diareea, stimuleaza secretia de sucuri gastrice, fiind un remediu natural pentru crampe;
- sustin sanatatea sistemului cardiovascular, scad colesterolul seric, reduc depozitele de lipide si previn procesele de coagulare excesiva a sangelui. In plus, produc dilatarea vaselor de sange;
- capsaicina reduce durerea, avand capacitatea de a inhiba receptorii durerii din cele mai diferite cauze (migrene, dureri osoase si musculare);
- cresc rata metabolica, prin stimularea proceselor de termogeneza ce genereaza caldura si, prin aceasta, se ard calorii. Un alt efect este acela de a reduce apetitul si de a combate acumularea de grasime;
- ardeii iuti contin beta-caroten si antioxidanti care sustin sistemul imunitar, iar prin procesul de crestere a temperaturii corporale, au capacitatea de a fi activi in lupta cu bacteriile si virusurile, la care se adauga proprietatea de a combate unele tulpini fungice;
- capsaicina poate inhiba peste 75% din populatiile periculoase de bacterii ce se pot dezvolta in alimente, fiind ideala pentru conservarea naturala a produselor alimentare.
Ce contin ardeii iuti
Ardeii iuti au un indice glicemic foarte mic si contin foarte putine calorii, fiind bogati in vitamine si minerale, precum si in alti compusi cu proprietati benefice organismului.Un ardei iute, de 15-20 de grame, are in medie 5-7 calorii, 0,15 grame de proteine, 0,05 grame de grasimi, 0,20 grame carbohidrati, 0,5 grame fibre si 0,5 grame zaharuri. Aceste valori medii pot varia in plus sau in minus, in functie de soi. Ardeii iuti contin o doza importanta de vitamina C (242.5 mg in 100 de grame de ardei). De asemenea, sunt o sursa buna de vitamina K (14.3 mcg/100 de grame de ardei), vitamina A (1179 IU/100 gr), vitamina E (0.69 mg/100 gr) si vitamine din grupul B (0.278 mg/100 gr), precum si de calciu (18 mg/100 gr), potasiu (340 mg/100 gr), fier (1.2 mg/100 gr), magneziu (25 mg/100 gr), fosfor (46 mg/100 gr), zinc (0.3 mg/100 gr), cupru (0,174 mg/100 gr) si mangan (0,237 mg/100 gr).
AICI gasesti toata oferta de FRUCTE SI LEGUME
Retete cu ardei iuti
Exista multe moduri in care pot fi consumati. Sunt perfecti simpli, proaspeti, alaturi de diverse preparate, merg bine alaturi de unele ciorbe si mancaruri de carne sau/si de legume, pot fi murati si sunt un ingredient care da savoare sosurilor. Indiferent cum sunt mancati, ardeii iuti isi pastreaza beneficiile, dar si iuteala.
Dulceata de ardei iuti
Nu este foarte greu de preparat, dar recomandarea principala este folosirea manusilor de cauciuc atunci cand se prepara. Sunt ideali ardeii iuti carnosi, de preferat rosii, dar se pot strecura si unii verzi sau portocalii in reteta. Totul se face mai repede, mai usor si rezultatul este mai bun, daca ardeii sunt foarte proaspeti.Ingrediente:
- 750 g ardei iuti;
- 1 kg zahar;
- 1 l otet alb;
- 2-3 gogosari carnosi;
- 3-4 catei de usturoi,
- sare dupa gust;
- 1 lingura de piper boabe;
- 2 foi de dafin.
Mod de preparare: primul pas consta in spalatul si curatatul ardeilor. Taie cotoarele, apoi fiecare ardei iute in doua si curata semintele si toate vinisoarele pe care acestia le au in interior. Merge mai bine cu o lingura decat cu un cutit, ca sa nu se rupa ardeii. Curata si gogosarii. Ardeii si gogosarii trebuie maruntiti foarte bine, proces pentru care este indicat un robot de bucatarie. Se poate folosi si o masina de tocat carne clasica, de la care se scoate cutitul. Se macina pana rezulta o pasta.
Se pun pe foc, intr-un vas incapator, otetul si zaharul. Adauga sare, boabe de piper si frunzele de dafin. Cand siropul clocoteste, aduna spuma si lasa pe foc pana scade circa o treime. Adauga pasta de ardei. Se continua fierberea la foc mic, amestecand din cand in cand. Este gata cand dulceata de ardei iuti se leaga si are consistenta specifica. Atunci cand este foarte fierbinte, se pune in borcane curate, sterse de apa. Este bine sa folosesti borcane mici, pentru ca dulceata se utilizeaza in cantitati mici. Se insurubeaza capacele, iar borcanele se pun in camara. Gogosarii se pot scoate din reteta sau se pot adauga mai multi. Rolul lor este acela de a mai taia din iuteala pe care o are dulceata.
Vezi categoria noastra de CONSERVE DE LEGUME
Se pun pe foc, intr-un vas incapator, otetul si zaharul. Adauga sare, boabe de piper si frunzele de dafin. Cand siropul clocoteste, aduna spuma si lasa pe foc pana scade circa o treime. Adauga pasta de ardei. Se continua fierberea la foc mic, amestecand din cand in cand. Este gata cand dulceata de ardei iuti se leaga si are consistenta specifica. Atunci cand este foarte fierbinte, se pune in borcane curate, sterse de apa. Este bine sa folosesti borcane mici, pentru ca dulceata se utilizeaza in cantitati mici. Se insurubeaza capacele, iar borcanele se pun in camara. Gogosarii se pot scoate din reteta sau se pot adauga mai multi. Rolul lor este acela de a mai taia din iuteala pe care o are dulceata.
Vezi categoria noastra de CONSERVE DE LEGUME
Ardei iuti murati
Probabil ca acesta este cel mai simplu mod de a conserva ardeii iuti. Gustul si proprietatile lor se pastreaza.Ingrediente:
- 1 kg ardei iuti de diferite culori;
- 500 ml de otet;
- ½ kilogram de zahar;
- 1 lingurita de sare;
- 1 lingura de boabe de piper;
- 200 g de arpagic, optional.
Mod de preparare: se spala bine ardeii. Se curata arpagicul. Se pun ardeii iuti si cate una-doua cepe de arpagic in borcane (cel mai bine borcane mici), indesand. Otetul, zaharul si 200 de mililitri de apa se pun la fiert. Se adauga sarea si boabele de piper. Se lasa siropul sa fiarba cateva minute. Fierbinte, acesta se pune peste ardeii aranjati in borcane. Se capacesc borcanele si gata. Sunt buni de mancat in circa doua-trei saptamani si se pot pastra chiar si doi ani.
Sos de ardei iute
Se face foarte repede, ingredientele sunt simple si este alegerea perfecta pentru carnea la gratar, carnati si fripturi. Este o solutie ideala pentru ca poti alege sa prepari acest sos cat de iute vrei, in functie de ardeii pe care ii folosești si de iuteala lor. Sosul se face imediat, cu ajutorul unui robot sau al unui blender bun.Ingrediente:
- 200 g de ardei iuti;
- 1 gogosar;
- 2 rosii;
- 4 catei de usturoi;
- 1 lingurita de boia afumata;
- 1 legatura de patrunjel;
- cateva ramuri de busuioc proaspat;
- 100 ml ulei de masline sau ulei vegetal;
- zeama de la o lamaie;
- sare si piper dupa gust.
pielita. Se pun ardeii si rosiile intr-un robot de bucatarie si se adauga uleiul, sarea, piperul macinat si sucul de lamaie. Se omogenizeaza bine continutul. Se adauga usturoiul maruntit si verdeata. Mai sunt necesare cateva impulsuri pentru a incorpora si aceste ingrediente. La final, se adauga boia afumata si se amesteca. Sosul este gata. Poate fi consumat imediat sau se poate pastra la rece cateva zile.
Vezi AICI toate ofertele noastre de MIRODENII
Ardeii iuti si preparatele cu ardei iuti nu au, in sine, contraindicatii. Atata vreme cat iuteala este tolerabila si placuta gustului, nu fac rau. Cu toate acestea, persoanele care iau aspirina si alte anticoagulante trebuie sa consume cantitati mici de ardei iute. De asemenea, este recomandata prudenta in consumarea ardeilor iuti persoanelor care au hemoroizi.
Sunt necesare precautii la prepararea retetelor cu ardei iuti. Nu este recomandat sa-i tai sau sa-i toci cu mana neprotejata de manusi, pentru ca iuteala lor poate irita pielea, ramanand impregnata in piele mai mult timp. Cand pregatesti ardei iuti, nu pune mana la ochi sau in alte locuri sensibile.
Testeaza iuteala ardeilor sau a preparatelor cu ardei iuti inainte de a le consuma, pentru a sti daca intensitatea lor este suportabila. Prajirea, fierberea, alte tratamente termice sau conservarea ardeilor iuti nu le diminueaza decat in foarte mica masura intensitatea iutelii.
Combinati cu iaurt, menta, otet sau suc de lamaie, iuteala ardeilor este mai putin accentuata. Se potrivesc foarte bine, in cazul salatelor si sosurilor, cu busuioc proaspat, menta sau patrunjel.
In cazul in care iuteala ardeilor este peste limita suportabila, cel mai bun antidot este laptele batut, rece, si miezul de paine, consumate impreuna.
Ardeii iuti sunt unul din darurile… picante ale naturii. Sunt foarte sanatosi, gustosi si, alaturi de sare si piper, dau gust vietii!
Surse:
https://draxe.com/nutrition/cayenne-pepper-benefits/
https://news.cornell.edu/stories/1998/03/food-bacteria-spice-survey-shows-why-some-cultures-it-hot
https://www.nutritionvalue.org/Peppers%2C_raw%2C_green%2C_hot_chili_nutritional_value.html
Sursa foto: shutterstock.com
Vezi AICI toate ofertele noastre de MIRODENII
Precautii si cateva sfaturi in plus
Ardeii iuti si preparatele cu ardei iuti nu au, in sine, contraindicatii. Atata vreme cat iuteala este tolerabila si placuta gustului, nu fac rau. Cu toate acestea, persoanele care iau aspirina si alte anticoagulante trebuie sa consume cantitati mici de ardei iute. De asemenea, este recomandata prudenta in consumarea ardeilor iuti persoanelor care au hemoroizi.
Sunt necesare precautii la prepararea retetelor cu ardei iuti. Nu este recomandat sa-i tai sau sa-i toci cu mana neprotejata de manusi, pentru ca iuteala lor poate irita pielea, ramanand impregnata in piele mai mult timp. Cand pregatesti ardei iuti, nu pune mana la ochi sau in alte locuri sensibile.
Testeaza iuteala ardeilor sau a preparatelor cu ardei iuti inainte de a le consuma, pentru a sti daca intensitatea lor este suportabila. Prajirea, fierberea, alte tratamente termice sau conservarea ardeilor iuti nu le diminueaza decat in foarte mica masura intensitatea iutelii.
Combinati cu iaurt, menta, otet sau suc de lamaie, iuteala ardeilor este mai putin accentuata. Se potrivesc foarte bine, in cazul salatelor si sosurilor, cu busuioc proaspat, menta sau patrunjel.
In cazul in care iuteala ardeilor este peste limita suportabila, cel mai bun antidot este laptele batut, rece, si miezul de paine, consumate impreuna.
Ardeii iuti sunt unul din darurile… picante ale naturii. Sunt foarte sanatosi, gustosi si, alaturi de sare si piper, dau gust vietii!
Surse:
https://draxe.com/nutrition/cayenne-pepper-benefits/
https://news.cornell.edu/stories/1998/03/food-bacteria-spice-survey-shows-why-some-cultures-it-hot
https://www.nutritionvalue.org/Peppers%2C_raw%2C_green%2C_hot_chili_nutritional_value.html
Sursa foto: shutterstock.com