InspiratieIdei pentru tine7 rețete delicioase cu topinambur sau nap porcesc
Inspiratie

7 rețete delicioase cu topinambur sau nap porcesc

Topinamburul, cu aroma sa cu tentă de nuci și ușor dulce, este o legumă versatilă, care poate aduce un plus de savoare preparatelor tale. Cu aspect rustic, topinamburul sau napul porcesc a fost redescoperit și se folosește deopotrivă de către bucătari amatori și de chefi. Să vedem ce este topinamburul, cum se alege și care sunt câteva dintre cele mai gustoase rețete pe bază de nap porcesc.

Ce este topinamburul (napul porcesc)?

Topinamburul sau Helianthus tuberosus, cunoscut mai ales prin denumirile sale populare (nap porcesc, măr de pământ, cartof porcesc, morcov porcesc și altele), face parte din familia florii-soarelui și a margaretei.

Floarea de topinambur este galbenă, ceva mai mică decât floarea-soarelui și crește din semințe. Cu aroma specifică, acest tubercul are, în ciuda aspectului său neatrăgător, un gust deosebit.

Topinamburul are un aspect asemănător cu rădăcina de ghimbir și o textură crocantă, atunci când este proaspăt. Culoarea variază de la alb la maro-deschis, roșu și violet. Poți găsi rădăcină de topinambur la supermarket, iar prețul este de 10-15 lei per kilogram.

Valorile nutriționale ale topinamburului

Tuberculul de nap porcesc are un conținut de 2% proteine, foarte puțin amidon și inulină (reprezintă între 7 și 30% din greutatea sa), un carbohidrat din familia monozaharidelor, ceea ce îl face ideal de consumat chiar și de către diabetici (are un indice glicemic de 50).

Iată care este conținutul nutrițional al tuberculului de topinambur:

  • Potasiu;

  • Magneziu;

  • Fier;

  • Fosfor;

  • Calciu;

  • Cupru;

  • Mangan;

  • Seleniu;

  • Zinc;

  • Vitamina A;

  • Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6);

  • Vitamina C;

  • Vitamina E;

  • Vitamina K;

  • Beta caroten.

Este util să știm și contraindicațiile topinamburului. Acesta poate duce la acumularea de gaze intestinale, motiv pentru care nu este recomandat persoanelor cu sindrom de intestin inflamabil.

Beneficii ale topinamburului

  • Prin conținutul de fibre, contribuie la menținerea unei digestii sănătoase și previne constipația;

  • Inulina din napul porcesc ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din intestin; astfel, echilibrează flora intestinală;

  • Are puține calorii (72 de calorii la 100 g de napi porcești), iar mâncarea de napi poate fi parte din alimentația sănătoasă a unei persoane care dorește să piardă în greutate;

  • Prin vitaminele și mineralele conținute, susține buna funcționare a sistemului imunitar.

Cum alegi un topinambur și cum îl cureți

Alege un topinambur cărnos, fără multe tulpini, ceea ce îl face mai ușor de curățat. De asemenea, asigură-te că este ferm. Un nap porcesc nu va rezista foarte mult timp, odată ce este scos din pământ, și se va muia. Dacă este ferm la atingere, înseamnă că este proaspăt. Evită napul porcesc ce are coaja zbârcită, semne vizibile de vătămare sau mucegai.

Majoritatea soiurilor au coaja subțire, ce poate fi consumată fără probleme. Dacă vrei să o mănânci, este alegerea ta. Iată cum se curăță napul porcesc:

  • Pune-l sub jet de apă și folosește o perie de legume pentru a îndepărta pământul, praful și alt tip de murdărie;

  • Pune rădăcina pe un prosop de bucătărie, la uscat.

Dacă vrei să îl folosești la supe-cremă sau la alte rețete unde textura este foarte importantă, poți curăța coaja. Topinamburul se depozitează într-un loc răcoros, precum cămara (toamna și iarna) sau frigiderul. 

Top 7 rețete cu topinambur (rețete cu napi)

Rețetele cu napi sunt delicioase, pline de vitamine și cu puține calorii. Lasă-te inspirat de preparatele de mai jos.

 

1. Topinambur la cuptor

 

Ingrediente necesare

  • 500 g de topinambur;

  • 4 căței de usturoi;

  • 1 ceapă;

  • 1 lingură de ulei de măsline;

  • suc de la 1 lămâie;

  • unt;

  • sare și piper, după gust.

👉 Cauți usturoi pentru rețeta de topinambur la cuptor? Alege usturoiul românesc de calitatea I, de la Mega Image. 

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius;

  2. Spală bine bucățile de topinambur, apoi taie-le în patru;

  3. Curăță usturoiul și zdrobește-l ușor cu un cuțit;

  4. Pune într-o tigaie topinamburul, într-un cub de unt, și lasă pe foc mediu, aproximativ 5 minute;

  5. Asezonează cu sare și piper;

  6. Pune topinamburul într-o tavă pentru cuptor;

  7. Stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie;

  8. Presară ceapă tăiată grosier și usturoiul;

  9. Lasă la cuptor 45 de minute, iar la fiecare 15 minute, amestecă ușor, cu o lingură de lemn;

  10. Servește legumele calde.

2. Supă-cremă de topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 500 g de dovleac;

  • 200 g de cartofi dulci;

  • 500 g de topinambur;

  • 1 ceapă;

  • 1 cub de supă de legume (supa concentrată de morcov, păstârnac, țelină, ceapă, cartofi, ardei gras, pătrunjel);

  • 2 lingurițe de semințe de dovleac;

  • sare și piper.

👉 Supa-cremă de topinambur nu este singura potrivită pentru masa de prânz. Vezi alte trei idei de retete vegetariene pentru pranz. Astfel, nu vei rămâne în pană de idei, atunci când gătești.

Mod de preparare

  1. Curăță și taie legumele;

  2. Pune-le într-o oală încăpătoare și acoperă-le cu apă;

  3. Pune cubul de legume (stock) și dă focul la mediu;

  4. Din momentul în care începe să fiarbă, lasă pe foc 20-25 de minute sau până legumele devin moi;

  5. Închide focul și folosește un blender, pentru a pasa legumele;

  6. Asezonează cu sare și piper și mai mixează câteva secunde;

  7. Pune supa în boluri și decorează cu semințe de dovleac;

  8. Supa-cremă de topinambur se consumă caldă.

3. Cipsuri de topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 7 bucăți de topinambur;

  • sare și piper.

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;

  2. Spală bine topinamburul, fără a-l curăța de coajă;

  3. Taie-l felii subțiri de 2 mm, cu un cuțit sau cu o răzătoare de tip mandolină;

  4. Pune bucățile de topinambur într-o tavă cu hârtie de copt;

  5. Lasă la cuptor 15 minute, la 180 de grade;

  6. Verifică cipsurile din când în când. Ar trebui să se încovoaie, fără a căpăta o nuanță prea închisă;

  7. Ia cipsurile de la cuptor și pune-le într-un bol. Asezonează cu sare și piper, după gust.

4. Tartă cu topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 1 pachet de aluat fraged;

  • 200 g de topinambur;

  • 300 g de dovleac;

  • 70 g de parmezan ras;

  • 2 linguri de smântână;

  • 2 lingurițe de muștar;

  • sare și piper.

👉 Pregătește rapid o tartă cu topinambur, cu ajutorul aluatului fraged de la Mega Image. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să prepari compoziția și să o dai la cuptor.

Mod de preparare

  1. Pune aluatul fraged în tava pentru tartă și înțeapă cu o furculiță, apoi dă la cuptor 15 minute, la 180 de grade Celsius. Ia tava din cuptor și las-o la răcit;

  2. Curăță bucățile de topinambur și dovleac și taie-le grosier;

  3. Pune-le într-o oală cu apă și sare și lasă-le pe foc până devin moi, aproximativ 15 minute;

  4. Scurge apa, apoi pune topinamburul și dovleacul într-un bol;

  5. Adaugă smântâna, amestecă și pasează cu un blender. Asezonează cu sare și piper;

  6. Întinde muștarul pe baza aluatului, apoi întinde și piureul de topinambur și dovleac;

  7. Presară brânza rasă;

  8. Lasă la cuptor 15 minute, la 180 de grade Celsius;

  9. Atunci când tarta a căpătat o nuanță maro-aurie, scoate-o de la cuptor.

5. Frittata de topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 200 g de topinambur;

  • 100 g de făină;

  • 3 ouă;

  • un praf de sare;

  • ulei.

👉 Vrei să pregătești o frittata gustoasă și sănătoasă? Alege ouale ecologice Mega Bio.

Mod de preparare

  1. Curăță topinamburul de coajă și spală-l;

  2. Taie în felii și asezonează cu sare;

  3. Lasă să stea 10 minute, până la evaporarea apei;

  4. Amestecă ouăle cu făina și un praf de sare;

  5. Încinge o lingură de ulei, într-o tigaie;

  6. Pune amestecul de ouă și făină în tigaie și presară topinambur;

  7. Întoarce, după 1-2 minute;

  8. Se servește cald.

6. Piure de topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 1 kg topinambur;

  • 2 linguri de ulei de măsline;

  • sare și piper.

Mod de preparare

  1. Curăță topinamburul de coajă și taie-l bucăți mari;

  2. Pune bucățile într-o oală încăpătoare cu apă și lasă la fiert aproximativ 30 de minute;

  3. Topinamburul ar trebui să fie foarte moale;

  4. Zdrobește cu grijă și adaugă uleiul de măsline, sarea și piperul;

  5. Servește cald.

7. Brioșe cu topinambur

 

Ingrediente necesare

  • 200 g de topinambur;

  • 50 g de alune întregi;

  • 50 g de făină;

  • 1 ardei gras;

  • 75 g brânză rasă, după gust;

  • 3 ouă;

  • 1 pliculeț de praf de copt;

  • sare.

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;

  2. Curăță și taie mărunt topinamburul;

  3. Amestecă bucățile cu făină, sare și praf de copt;

  4. Adaugă ouăle și brânza rasă;

  5. La final, presară alunele tocate mărunt;

  6. Amestecă bine;

  7. Pune forme de silicon în tava de brioșe și toarnă amestecul;

  8. Lasă la cuptor timp de 25 de minute;

  9. După ce le scoți din cuptor, lasă-le timp de 5-10 minute, înainte de a le lua din tavă;

  10. Se servesc calde.

Topinamburul este o legumă versatilă, care poate fi pregătită în rețete de tot felul, prăjită, fiartă, coaptă, la aburi. Datorită gustului plăcut și profilului nutrițional bogat, topinamburul este ideal pentru persoanele care vor să aibă o alimentație sănătoasă sau doar să introducă noi legume în dietă.

Surse foto: Shutterstock