InspiratieDietaPopcornul (floricele de porumb)
Inspiratie

Popcornul (floricele de porumb)

Pentru a stopa epidemia de obezitate, cercetatorii au facut eforturi considerabile pentru a intelege rolul alimentelor si nutrientilor care pot influenta aportul de energie.
 
Satietatea, senzatia care predomina in perioada dintre mese, este afectata de multe variabile, inclusiv de volumul alimentelor, greutatea, energia, continutul in macronutrienti, forma fizica, tipul si varietatea lor. Impactul satietatii asupra echilibrului energetic pe termen lung si, in final asupra managementului greutatii este indelung dezbatut, dar satietatea este, totusi, un indicator fiabil, care influenteaza comportamentul alimentar, creandu-se, astfel, o legatura intre echilibrul energetic si, in cele din urma, greutatea corporala.
 
Gustarile sunt, de obicei, descrise ca fiind o sursa concentrata de energie si mai putin densa in nutrienti, comparativ cu alimentele consumate la masa, dar acesta nu este neaparat cazul gustarilor reprezentate de: legume, fructe sau produse cerealiere, cum sunt floricelele de porumb. 
Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii si-a propus sa compare senzatia de satietate obtinuta in urma consumului de floricele de porumb cu cea indusa de aportul de chipsuri din cartofi. Acestea din urma reprezinta cea mai frecventa gustare a locuitorilor din  SUA,  fiind consumate de o persoana de minim 50 de ori pe parcursul unui an, pe cand popcornul este situat pe pozitia a zecea in topul preferintelor, fiind consumat de o persoana de aproximativ  noua ori pe an.
 
Satietatea, masurata printr-o scala vizuala, a fost crescuta in cazul consumului a sase cupe de popcorn  comparativ cu aceleasi cantitati de chipsuri din cartofi. O cupa de floricele de porumb insumeaza 15 kcal, pe cand una de chipsuri din cartofi 150 kcal, deteminand insa aceeasi senzatie de satietate, dar cu un aport energetic considerabil diferit.
 
Mai multe atribute ale popcornului au contribuit la obtinerea efectului sau de satietate, astfel ca numarul caloriilor din popcornul pregatit fara grasimi (3,7 kcal/g), este mai mic cu 31% decat cel al chipsurilor din cartofi (5,4 kcal/g). Volumul este probabil un alt atribut al cresterii satietatii prin de consumul de popcorn. Amidon continut, impreuna cu forma neregulata a popcornului, duc, de asemenea, la un produs alimentar cu un volum mare pe unitatea de greutate.
 
Gustarile, care ofera niveluri relativ ridicate de satietate, pot fi benefice pentru gestionarea greutatii, cu conditia ca  gustarea sa nu contribuie la cresterea aportului total de energie. Populatia care a participat la realizarea studiului a aratat faptul ca indicele de masa corporala nu este relationat direct proportional cu consumul de popcorn.
 
Alimentele sau nutrientii, care cresc senzatia de satietate, sunt considerati unii dintre numerosii factori care afecteaza reglarea aportului de energie. O gustare care reduce senzatia de foame, dar care nu creste aportul energetic total, poate oferi un beneficiu pentru persoanele care incearca sa mentina sau sa obtina un echilibru  energetic.
 
In acest studiu, s-a demonstrat faptul ca floricelele de porumb cu un continut scazut in grasimi exercita o senzatie de satietate crescuta pe termen scurt comparativ cu chipsurile din cartofi. Atributul satietate, combinat cu alte caracteristici favorabile ale floricelelor de porumb, ca fiind cereale integrale, cu un continut ridicat in fibre, bogate in nutrienti, vine in  sprijinul alegerii popcornului ca gustare benefica in contextul managementului  unei greutati normale.