Inghetata si dieta
Inghetata este un desert inghetat si aerat bazat pe produse lactate care de obicei este asociat cu bucuria, placerea si distractia.
Inghetata in forma ei rudimentara era reprezentata de un amestec de zapada (pastrata in camere reci) cu fructe, fructe uscate si diverse arome (sofran) si era consumata in timpul verii de a imparatii persani inca din 400 iH. Mai tarziu s-au introdus si laptele sau alte lactate si apa de trandafiri in reteta. De-a lungul timpului aceasta a reprezentat un lux rezervat celor bogati si ocaziilor speciale pana la dezvoltarea refrigerarii moderne.
Inghetata, asa cum o cunoastem noi azi, contine lactate (lapte, smantana) combinate cu zahar, indulcitori, fructe, arome si alte ingrediente.
Azi acest desert este intalnit intr-o gama foarte larga de sortimente menite sa satisfaca gusturile si nevoile tuturor. Exista sortimente destinate celor cu diverse probleme de sanatate: inghetata hipoglucidica/ fara zahar pentru diabetici, ingheata destinata veganilor, inghetata preparata cu lapte de oaie sau lapte de capra sau chiar inlocuitor de lapte creata pentru cei cu intoleranta la lactoza sau alergie la proteinele laptelui.
Pentru diabetici exista sortimente fara zahar sau sortimente hipoglucidice care le permit sa nu excluda acest minunat rasfat de vara din dieta lor. Ocazional, poate fi consumat orice tip de inghetata dar in cantitate mica si dupa o planificare atenta a regimului. Unul dintre cele mai potrivite tipuri de inghetata pentru acestia este sorbetul care are un continut redus de zahar si un profil nutritional bun. Similar ca si textura cu inghetata, acesta este produs din piure de fructe indulcit insa mai sarac in glucide comparativ cu alte tipuri de inghetata si fara a adauga nici un tip de lactat. Cu toate acestea se recomanda consumul moderat si consultarea tabelului nutritional al produsului de fiecare data.
Inghetata produsa din lapte de soia nu contine lactoza si nici gluten si poate fi o buna alternativa pentru cei care sufera de intoleranta la gluten sau sunt alergici la beta-globulina din laptele de vaca.
Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza se recomanda sortimentele preparate cu lapte de soia sau cu lapte de capra care desi contine lactoza in cantitate mica este in general bine tolerat.
Iaurtul inghetat (“ frozen yogurt” ) este o varianta de inghetata saraca in grasimi sau chiar fara grasimi, preparata cu iaurt.
Ingredientele principale in inghetata sunt lapte, zahar, grasimi din lapte sau de origine vegetala, arome si uneori coloranti. In functie de sortiment se pot adauga si fructe, nuci, cereale sau napolitane. Pentru o inghetata delicioasa proteinele din lapte par sa fie un ingredient cheie deoarece ele asigura aerarea, producerea particulelor mici de grasime responsabile de textura cremoasa si contribuie la aroma.
Zaharul confera gustul dulce insa cel mai important rol este acela de a controla cantitatea de gheata formata in timpul congelarii. De asemenea ingroasa inghetata facand-o stabila la socul termic (scoaterea din congelator). Aproximativ 50% din aportul caloric adus de inghetata provin din cantitatea de zahar din produs. Grasimea este un element esential pentru ca inghetata sa fie cremoasa, gustoasa si bine structurata.
Stabilizatorii sunt folositi pentru a imbunatatii textura si a prevenii topirea rapida. Acestia sunt de obicei gume vegetale. Emulsificatorii, reprezentati de uleiuri vegetale sau extracte de ou, sunt adaugati pentru a ingrosa inghetata si pentru a preveni topirea rapida a acesteia. Daca initial se folosea oul ca emulsifiant acum sunt folositi destul de des polisorbat 80 si mono- si digliceridele care sunt substante toxice pentru organismul nostru. Polisorbat 80 poate afecta in mod negativ sistemul imun. Mono- si digliceridele folosite larg in industria alimentara sunt acizi grasi trans ascunsi care nu au valoare nutritiva.
Fiecare colorant alimentar sintetic folosit in alimentatie are anumite efecte negative asupra sanatatii noastre si nu au valoare nutritiva.
Inghetata in forma ei rudimentara era reprezentata de un amestec de zapada (pastrata in camere reci) cu fructe, fructe uscate si diverse arome (sofran) si era consumata in timpul verii de a imparatii persani inca din 400 iH. Mai tarziu s-au introdus si laptele sau alte lactate si apa de trandafiri in reteta. De-a lungul timpului aceasta a reprezentat un lux rezervat celor bogati si ocaziilor speciale pana la dezvoltarea refrigerarii moderne.
Inghetata, asa cum o cunoastem noi azi, contine lactate (lapte, smantana) combinate cu zahar, indulcitori, fructe, arome si alte ingrediente.
Azi acest desert este intalnit intr-o gama foarte larga de sortimente menite sa satisfaca gusturile si nevoile tuturor. Exista sortimente destinate celor cu diverse probleme de sanatate: inghetata hipoglucidica/ fara zahar pentru diabetici, ingheata destinata veganilor, inghetata preparata cu lapte de oaie sau lapte de capra sau chiar inlocuitor de lapte creata pentru cei cu intoleranta la lactoza sau alergie la proteinele laptelui.
Pentru diabetici exista sortimente fara zahar sau sortimente hipoglucidice care le permit sa nu excluda acest minunat rasfat de vara din dieta lor. Ocazional, poate fi consumat orice tip de inghetata dar in cantitate mica si dupa o planificare atenta a regimului. Unul dintre cele mai potrivite tipuri de inghetata pentru acestia este sorbetul care are un continut redus de zahar si un profil nutritional bun. Similar ca si textura cu inghetata, acesta este produs din piure de fructe indulcit insa mai sarac in glucide comparativ cu alte tipuri de inghetata si fara a adauga nici un tip de lactat. Cu toate acestea se recomanda consumul moderat si consultarea tabelului nutritional al produsului de fiecare data.
Inghetata produsa din lapte de soia nu contine lactoza si nici gluten si poate fi o buna alternativa pentru cei care sufera de intoleranta la gluten sau sunt alergici la beta-globulina din laptele de vaca.
Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza se recomanda sortimentele preparate cu lapte de soia sau cu lapte de capra care desi contine lactoza in cantitate mica este in general bine tolerat.
Iaurtul inghetat (“ frozen yogurt” ) este o varianta de inghetata saraca in grasimi sau chiar fara grasimi, preparata cu iaurt.
Ingredientele principale in inghetata sunt lapte, zahar, grasimi din lapte sau de origine vegetala, arome si uneori coloranti. In functie de sortiment se pot adauga si fructe, nuci, cereale sau napolitane. Pentru o inghetata delicioasa proteinele din lapte par sa fie un ingredient cheie deoarece ele asigura aerarea, producerea particulelor mici de grasime responsabile de textura cremoasa si contribuie la aroma.
Zaharul confera gustul dulce insa cel mai important rol este acela de a controla cantitatea de gheata formata in timpul congelarii. De asemenea ingroasa inghetata facand-o stabila la socul termic (scoaterea din congelator). Aproximativ 50% din aportul caloric adus de inghetata provin din cantitatea de zahar din produs. Grasimea este un element esential pentru ca inghetata sa fie cremoasa, gustoasa si bine structurata.
Stabilizatorii sunt folositi pentru a imbunatatii textura si a prevenii topirea rapida. Acestia sunt de obicei gume vegetale. Emulsificatorii, reprezentati de uleiuri vegetale sau extracte de ou, sunt adaugati pentru a ingrosa inghetata si pentru a preveni topirea rapida a acesteia. Daca initial se folosea oul ca emulsifiant acum sunt folositi destul de des polisorbat 80 si mono- si digliceridele care sunt substante toxice pentru organismul nostru. Polisorbat 80 poate afecta in mod negativ sistemul imun. Mono- si digliceridele folosite larg in industria alimentara sunt acizi grasi trans ascunsi care nu au valoare nutritiva.
Fiecare colorant alimentar sintetic folosit in alimentatie are anumite efecte negative asupra sanatatii noastre si nu au valoare nutritiva.