InspiratieDietaImpactul dietei strict bio asupra cancerului
Inspiratie

Impactul dietei strict bio asupra cancerului

Impactul dietei strict bio asupra cancerului

Cancerul este un grup de mai mult de 100 de boli cronice, cu determinism multifactorial stadializat in care sunt prezente celule tumorale. Acestea au urmatoarele caracteristici principale: cresterea necontrolata datorita semnalelor de crestere autonome, lipsa de raspuns la semnalele anticrestere, potential replicativ nelimitat, lipsa apoptozei, angiogeneza si invazia altor tesuturi prin metastazare.
 
Alimentatia si nutritia modifica riscul pentru cancer sau evolutia acestuia la diferite niveluri. Aceasta inseamna ca unele alimente si bauturi, constituenti alimentari si metode de productie alimentara, procesare, conservare si pregatire influenteaza dezvoltarea unor cancere.
 
Desi pana de curand, se banuia ca tipul alimentatiei – natura, cantitatea, proportia intre diferiti constituenti alimentari si frecventa cu care acestia sunt consumati – influenteaza riscul de cancer, World Cancer Research Found afirma in raportul publicat in 2007, ca in acest moment exista dovezi insuficiente in ceea ce priveste relatia intre tipul alimentatiei si riscul de cancer. Probabil aceasta afirmatie se datoreaza faptului ca tipurile de alimentatie sunt dificil de caracterizat si sunt rareori subiectul investigatiilor epidemiologice, care prin natura lor se adreseaza, in principal, unor alimente specifice sau anumitor componente ale dietei.
 
In tarile, unde in mod traditional se consuma multe fructe, vegetale si leguminoase, bogate in fibre, antioxidanti, flavonoizi si fitoestrogeni, frecventa cancerelor este mult mai mica. Leguminoasele, datorita continutului lor de inhibitori de proteaza, inhiba absorbtia si cresc excretia proteinelor ingerate, iar prin intermediul saponinelor leaga acizii biliari secundari. Vegetalele verzi, cerealele integrale si leguminoasele sunt surse valoroase de folati si vitamina B6, cunoscuti ca factori implicati in sinteza, metilarea si repararea ADN-ului. S-a demonstrat ca persoanele care consuma cantitati crescute de folati, au un risc cu 25% mai redus de a face cancer decat indivizii care consuma cantitati mici.