Dietele de tip vegetarian
Dieta vegetariana a fost corelata cu ideea non-violentei fata de animale si a fost promovata de grupuri religioase si filozofi din India si Grecia antica.
Regimul vegetarian poate fi benefic sanatatii si echilibrat din punct de vedere nutritiv, daca include toti nutrientii esentiali si daca este atent planificata. Diversele tipuri de regim vegetarian trebuie alcatuite astfel incat sa contina o vasta varietate de alimente si sa insumeze un numar adecvat de calorii pentru a acoperi necesarul zilnic de energie. Dieta vegetariana reprezinta un tip de regim alimentar alternativ compatibil cu buna functionare a organismului uman, deoarece poate furniza nutrienti esentiali necesari tuturor etapelor de crestere si dezvoltare in catitatile si cu calitatile optime.
Studii clinice specifice realizate in ultimii ani la nivel global au demonstrat ca vegetarianismul poate creste longevitatea, poate stimuli buna functionare a sistemului imun si poate reduce riscul de aparitie a proceselor tumorale si a altor afectiuni grave. Aceste efecte benefice pot fi correlate cu continutul bogat si calitatea principiilor alimentare existente in compozitia unei astfel de diete (proteine, aminoacizi, vitamine si alti nutrienti esentiali din alimente de natura vegetala).
Dietele de tip vegetarian pot fi impartite in mai multe categorii in fuctie de tipul de alimente care intra in compozitia acestora. Deosebim astfel diete lacto-ovo-vegetariene, lacto-vegetariane, semi-vegetariane, ovo-vegetariene, vegane sau de tip “hrana cruda” sau “raw”.
Dietele lacto-ovo-vegetariene exclude consumul de carne de orice fel (carnea alba, carne rosie, pestele si fructe de mare), dar accepta produsele de natura animala cum ar fi ouale si lactatele sau produsele derivate din lactate. Acest tip de dieta vegetarian reprezinta cea mai raspandita forma de vegetarianism in Europa si America dar si una dintre cele mai echilibrate.
Dieta lacto-vegetariana include consumul de lactate si produse derivate din lactate asociat cu consumul de produse de natura vegetala. Acest tip de dieta vegetariana este frecventa in India.
Dieta semi-vegetariana exclude doar consumul de carne rosie, dar nu si consumul de carnea alba, peste si fructe de mare si, de asemenea, accepta produsele de natura animala cum ar fi ouale si lactatele sau produsele derivate din lactate.
Dieta ovo-vegetariena este foarte rar intalnita. Adeptii acestui tip de alimentatia accepta doar ouale si produsele de natura vegetala in dieta lor.
Dieta pesco-vegetariana reprezinta un mod de alimentatie descris recent si este adoptata de un numar din ce in ce mai mare de oameni. Include alimente de natura marina (peste, fructe de mare si derivate ale acestora, spre exemplu icre). Este o dieta echilibrata si cu efecte benefice semnificative pentru organism.
Dietele vegane exclud complet alimentele de origine animal si marina. Regimul vegan include cerealele, legumele, fructele si derivatele acestora. Din nefericire, acest tip de dieta poate prezenta un risc crescut de carente de nutrient esentiali, cum ar fi calciu, fier sau vitamine din grupul B.
Dieta de tip “hrana cruda” sau “raw” are la baza idea de a consuma alimente de tip ovo-lacto-vegetarian nepreparate termic sau in alt mod, pentru a nu distruge enzimele si o parte din nutrienti si pentru a nu diminua continutul de vitamine si minerale.