InspiratieDietaBranzeturile cu mucegai: benefice sau doar delicioase?
Inspiratie

Branzeturile cu mucegai: benefice sau doar delicioase?

Branzeturile cu mucegai: benefice sau doar delicioase?

Consumate cu moderatie, branzeturile sunt o sursa valoroasa de nutrienti de care organismul are nevoie pentru a functiona normal. Din punct de vedere chimic, branzeturile se obtin din coagularea laptelui cu cheag.
 
Branzeturile cu mucegai pot avea doar o crusta de mucegai, de culoare alba (Neufchatel, Brie, Camembert) sau pot fi brazdate de mucegai si in interior, culoarea lor fiind verde-albastrui (Roquefort, Bleu des Causses).
 
Branzeturile albastre cu mucegai reprezinta deliciul cunoscatorilor, dar sunt respinse de alte persoane din cauza gustului specific. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri sunt reprezentate de: Cabrales, Roquefort, Stilton si Gorgonzola. Mucegaiul albastru reprezinta o tulpina de penicilina adaugata laptelui inainte de cheagul pudra sau lichid.
 
Consumul de specialitati de branza cu mucegai este indicat si benefic organismului uman. Branza este unul din principalii furnizori de calciu, fosfor, sodiu si proteine organismului, in timp ce mucegaiul este penicilina naturala, un important antibiotic.
 
Penicilinele sunt indicate in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili, ca faringita, bronsita, pneumonia, amigdalita, endocardita bacteriana - infectia uneia dintre tunicile inimii, endocardul - sifilisul, blenoragia si angina lui Vincent, dar si in prevenirea crizelor de reumatism articular acut.
Trebuie stiut faptul ca pot declansa alergii. Astfel, alaturi de branzeturile de tip camembert, parmezan sau brie, si cele cu mucegai albastru sunt bogate in tiramina, substanta obtinuta in urma procesului de fermentatie ce poate determina alergii la persoanele sensibile. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul celor alergice la pencilina, care trebuie sa evite consumul de branza cu mucegai.
 
Branza cu mucegai contine calciu, vitamine din grupul B(B2 si B5), acid folic, dar beneficiile sunt contracarate de continutul foarte mare de grasimi (intre 30 si 50 la suta) si de sare. 100 de grame de branza cu mucegai au in jur de 400 kcal si 1.500-2.000 mg de sare. De aceea, cantitatea zilnica indicata este de maximum 40 de grame, ce se recomanda a fi consumata de cel mult trei ori pe saptamana, deoarece contine peste 45% grasimi raportate la substanta uscata.
 
Se recomanda pastrarea acestor branzeturi la o temperatura ambientala aproximativ jumatate de ora inainte de a fi consumate, pentru a simti pe deplin aroma.
 
Branzeturile cu mucegai au un continut ridicat si in colonii de bacterii lactice, care au un efect benefic asupra tubului digestiv. Astfel, branzeturile consumate impreuna cu produsele  probiotice contribuie la mentinerea echilibrului florei tubului digestiv si la stimularea sistemului imunitar de la nivelul mucoasei intestinale.
 
Branzeturile cu mucegai nu se consuma la finalul mesei, asa cum obisnuiesc francezii, ci intre mese, deoarece, indiferent de tip, ingreuneaza digestia alimentelor consumate anterior. De aceea, ea nu este indicata la finalul mesei, ci intre mese si se asociaza cel mult cu nuci. 
Branza nu se asociaza cu alte alimente. Exceptia tolerata ar fi reprezentata de asocierea cu paine sau paste din grau dur. Pentru a preveni o serie de boli digestive grave este important sa nu combinam branzeturile cu proteine de origine animala. In combinatie cu sucul gastric din stomac, cazeina creeaza un invelis pe bolusurile alimentare de carne, iar acestea nu se mai digera corect. Cel mai indicat ar fi sa asociem branzeturile cu verdeturi si legume.