InspiratieDietaAlge comestibile
Inspiratie

Alge comestibile

Algele comestibile sunt acele alge care se pot folosi cu usurinta in prepararea hranei. Acestea sunt folosite in bucatariile din zonele de coasta de pe intreg mapamondul. Algele sunt parte integranta a dietei in China, Japonia si Korea, inca din epoca preistorica. Ele sunt consumate, in mod traditional, si in Europa, in nordul si vestul Irlandei, Islanda, coasta franceza a Atlanticului si vestul Norvegiei. Majoritatea algelor comestibile sunt de provenienta marina, deorece majoritatea algelor de apa dulce sunt toxice. Unele alge marine, nontoxice, contin acizi care pot irita tractul digestiv, in timp ce altele pot avea efect laxativ si efect de reglare a electrolitilor din organism.
 
Acestea au un continut ridicat de iod in comparatie cu alte alimente, fiind de departe cea mai importanta sursa naturala de iod. Datorita continutului de iod algele marine pot ajuta la echilibrarea metabolismului ajutand la mentinerea greutatii. Contin cantitati mari de fier; toate vitaminele complexului B, astfel ca 100 de grame de alge depasesc necesarul zilnic minim de vitamina B12; vitaminele C si E, si sunt o sursa naturala de vitamina A si acid linolenic. Sunt foarte bogate in acizi nucleici, cu actiune in regenerarea celulelor organismului. Sunt agenti antibacterieni eficienti, continand substante antibiotice cu proprietati bactericide si cicatrizante. Chiar daca exista diferente intre varietatea de alge comestibile, beneficiile introducerii lor in dieta este de necontestat. Sunt o sursa importanta de proteine si minerale, contin fibre, insa au un aport caloric scazut si induc rapid starea de satietate, fiind un aliment ideal in curele de slabire.
 
Cercetarile in domeniul farmaceutic au demonstrat eficienta extraselor de alge in tratarea cazurilor de infectii cu diverse tipuri ale virusului hepatic, virusul gripal A si virusul HIV. Ele tonifica sistemul imunitar si combat actiunea radicalilor liberi asupra organismului, fiind folosite de catre medici din ce in ce mai mult in tratamentul administrat in cazul bolilor maligne. Este apreciata capacitatea de preventie a afectiunilor cardiovasculare, oculare si pulmonare. Fibrele continute de alge impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine reducand riscul de arteroscleroza si de infarct miocardic. Incurajeaza procesele metabolice si stimuleaza schimburile de substante din organism, activitatea glandelor endocrine, in special a tiroidei, hipofizei si pancreasului. Efectul lor energizant asupra ficatului faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres al organismului, descurajand astfel formarea celulelor maligne care duc la afectiuni canceroase. Ele sunt o buna terapie impotriva stresului,  oboselii si anxietatii.
 
Spirulina, o alga verde-albastra, este un antioxidant puternic datorita continutului sau bogat in clorofila, fitocompusi si betacaroten. Este o proteina completa, naturala, usor asimilabila, care are in compozitia sa si fenilalanina, care actioneaza asupra centrilor nervosi din creier responsabili cu apetitul, diminuand senzatia de foame si mentinand un nivel constant al glucozei in sange.
 
Kelp-ul este intalnit in diverse zone de coasta de pe mapamond. Este o sursa bogata de vitamine si minerale (23 de minerale). Bogat in iod, este benefic metabolismului si functionarii glandei tiroidiene. Este folosit in tratamentele homeopate pentru problemele digestive, constipatie cronica si obezitate.
 
Cunoscuta si sub numele de alga de smarald, chorella este un aliment integral perfect. Nu numai ca este o proteina completa, ea contine toate vitaminele complexului B, vitaminele E si C, si minerale importante, printre care fierul si cantitati cosiderabile de zinc. Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica organismul, imbunatateste digestia, accelereaza vindecarea, ajuta la prevenirea bolilor degenerative, ofera protectie impotriva radiatilor. Este recomandata de catre nutritionisti in regimuri pentru scadere in greutate.
 
Alge bogate in iod Norris sunt, probabil, astazi cele mai cunoscute dintre alge, din ele confectionandu-se acele foi in care se ruleaza orezul pentru sushi. Sunt si cele mai fine dintre algele brune, avand reflexe verzi si violet. Sunt bogate in vi¬taminele A, B1, B2, C, iod si proteine. De obicei, nu se pregatesc in prealabil. Se adauga in supe, se pun pe gratar sau se preseaza pentru a obtine foile pentru sushi.
 
Pe langa consumul lor ca atare in diverse preparate culinare sau sub forma de suplimente nutritive, unele alge sunt utilizate si la extragerea de rasini vegetale, stabilizatori si emulsificatori. Chiar daca au efecte secundare nocive, acesti compusi sunt folositi si la noi in industria alimentara. Pe etichete ii vom intalni sub denumirea de E 400, E 406, E 407, E 421 si sunt agenti de ingrosare, indulcitori, aditivi care pot provoca greata, varsaturi, diaree, disfunctii renale, si chiar cancer. De retinut este faptul ca aceste extrase sunt daunatoare doar in forma lor prelucrata industrial, si nu in starea naturala, in alga neprelucrata.
 
Algele bogate in iod nu trebuie consumate de persoanele cu pro¬bleme ale glandei tiroide inainte de a se consulta medicul specialist, deoarece iodul activeaza sau, dupa caz, accelereaza functiile glandei tiroide. De asemenea, cantitatea de alge din aceasta categorie consumata intr-o zi nu trebuie sa fie mare, consumul lor trebuie alternat cu alte feluri de mancare, cu evitarea consumului lor zilnic. Daca s-au consumat alge ca parte a unui regim de slabit, el nu trebuie sa depaseasca trei pana la sase saptamani si se va face o pauza de cateva luni pana la reluarea consumului de alge.