Inspiratie

Vitamina F

Vitamina F este mai putin cunoscuta, dar indeplineste roluri importante pentru organismal uman.
 
Aceasta reprezinta o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati: acid linoleic, acid linolenic, acid arahidonic, care nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare si cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali. Acizii esentiali sunt solubili in presenta lipidelor, grasimilor, fiind numiti liposolubili si devin activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E. Acestia au un rol important in ciclul de viata al celulelor cardiace.
 
Literatura de specialitate mentioneaza ca acizi esentiali si vitamina F au fost descoperiti si descrisi inca din anul 1923.
Vitamina F are rol in diminuarea nivelului de colesterol din sange, dar poate avea si rol antiaterosclerotic, fiind un factor de crestere si de sustinere a functiei antitoxice a ficatului.
 
Vitamina F are numeroase proprietati benefice pentru organism. Trebuie mentionate: mentinerea permeabilitatii membranelor celulare; mentinerea sanatatii pielii si a parului; are rol de protector impotriva diferitelor afectiuni cardiace; favorizeaza arderea grasimilor saturate, stimuleaza capacitatea de disponibilizare a calciului catre celule.
 
Aceasta vitamina se gaseste in produce alimentare, dar este comercializata si sub forma de suplimente alimentare.
Pana in prezent, nu au fost stabilite dozele zilnice necesare pentru organismul uman, dar s-a emis o ipoteza potrivit careia consumul ridicat de glucide determina cresterea necesarului de vitamina F.
 
Deficitul de vitamina F se afla la originea multor afectiuni din sfera dermatológica si cardiovasculara, dar nu se limiteaza insa la acestea. Sunt descrise o serie de afectiuni legate de lipsa vitaminei F din organismul uman: eczeme, arterite si flebite, angina pectorala, tulburari hepatice si nervoase, diferite leziuni renale, tulburari digestive, migrene sau tulburarea ciclului menstrual, dar si depresie.
 
Acizii componenti ai vitaminei F se gasesc indeosebi in uleiul de floarea-soarelui, de preferat, obtinut prin presare la rece, in uleiul de porumb si de soia, in arahide si nuci, dar si in uleiul din samburi de strugure, in nuci, semintele de dovleac (crude) si in alune, in migdalele dulci si fructele de maces. Bogate in vitamina F sunt si uleiul de masline obtinut prin presare la rece, fructele de catina alba (8 mg/ 100 g), graul, castravetii, fructele precum: caisele, pepenele galben, semintele de pepene verde; plantele medicinale cum ar fi: algele marine, canepa, coada-calului, coada-soricelului, coltii-babei, lemnul-dulce, macul de gradina, macul rosu, pelinul, pinul tibetan, ricinul, rozmarinul, vascul.
 
Semintele de chia dar si limba mielului (Borago officinalis), lumina noptii (Oenothera biennis) si busuiocul chinezesc (Perilla frutescens) sunt de asemenea bogate in vitamina F.