Vitamina D
Vitamina D este o vitamina din categoria celor liposolubile cu rol in absorbia calciului din intestin si fixarea lui la nivel osos. De asemenea are rol in raspunsul imun, protector cardio-vascular si impotriva dezvoltarii neoplaziilor.
Vitamina D este un produs rezultat printr-o serie de reactii chimice care au ca element de baza colesterolul si ea exista sub mai multe forme: vitamina D1 care este un compus chimic format din ergocalciferol si lumisterol in raport 1:1, vitamina D2 sau ergocalciferol, vitamina D3 sau colecalciferol, vitamina D4 sau 22-dihidroergocalciferol, vitamina D6 sau sitocalciferol.
Vitamina D3 se formeaza sub actiunea razelor UV, cu lungimi de unda cuprinse intre 270 si 300nm la nivelul pielii, mai exact in epiderm dintr-un precursor numit 7-dehidrocolesterol si are rolul esential in metabolismul calciului in organism. Expunerea maxima la radiatiile ultraviolet este primavara si vara, cand de altfel se si constituie depozite in organism de vitamina D3.
Pentru o persoana adulta necesarul zilnic estimate de vitamina D este de 600 UI. Pentru a preveni aparitia osteopeniei si a osteoporozei, mai ales la persoanele de sex feminin, dupa 65 de ani se recomanda 800 UI/zi. Carenta de vitamina D se traduce prin: rahitism in cazul copiilor, cu deformari ale oaselor, crestere insuficienta-este o afectiune extrem de rara in Romania in ultimii ani, osteomalacia care este ma frecventa la si adult in care oasele au o fragilitate crescuta.
La persoanele varstnice carenta de vitamina D insotita de un aport scazut de calciu precum si statusul hormonal favorizeaza aparitia osteopeniei si mai apoi a osteoporozei, caracterizate prin scaderea densitatii osoase si care se manifesta prin dureri la nivelul coloanei vertebrale dar si a altor oase si fracture frecvente pe os pathologic, in special fractura de col femoral.
Sursele cele mai importante de vitamina D sunt: pestele, in specia cel oceanic si care contine mai multe grasimi(somon, rechin, sardine, hering, macrou, ton), uleiul de peste, carnea de vita, porc, curcan, ficatul, ou, produse lactate, soia, alune, migdale, nuci, ciuperci.
Un consum echilibrat de lapte si produse lactate zilnic asociat consumului de alimente bogate in vitamina D si cu o expunere la soare in sezonul cald si nu numai ne va asigura un sistem osos sanatos. Astfel un consum de lapte sau produse lactate la mic dejun, un iaurt la o gustare in timpul zilei, branzeturile consumate alaturi de legume in salate de diverse tipuri fie la masa de pranz fie la cina, dulciurile de tipul placintelor sau tartelor cu branza pot aduce suficient calciu pentru a asigura organismului necesarul optim.
Laptele din soia sau cele din migdale sau orez pot fi solutii utile mai ales persoanelor vegetariene, dar uneori insuficiente, mai ales atunci cand sunt situatii precum sarcina, alaptarea sau perioada de debut a menopauzei. Aceste persoane ar trebui sa aiba un aport si din suplimente de calciu sau alte surse.
Vitamina D ca de alfel si celealte vitamine liposolubile, A, E, K sunt vitamine indispensabile organismului pentru o functionare in conditii optime. Desi rahitismul este o afectiune din ce in ce mai rar intalnita, exista destule situatii de avitaminoza D de grade mai usoare si care dau manifestari osteo-articulare importante.