Beneficiile vitaminei K
Beneficiile vitaminei K
Vitaminele sunt substante naturale. Acestea nu constituie pentru organism o sursa energetica sau plastica, dar sunt absolut necesare pentru asigurarea functiilor vitale.
Cu foarte rare exceptii, organismul uman nu este capabil sa sintetizeze aceste substante din compusi simpli. Dintotdeauna s-a stiut ca exista o legatura directa intre alimentatie si profilaxia unor boli. Istoria vitaminelor isi are originile in jurul anului 1500 inaintea erei noastre cand a fost lucrat Papirusul Eber care mentioneaza si descrie scorbutul.
De atunci si pana in prezent vitaminele au fost studiate intens si astfel proprietatile acestora au fost descrise amanuntit.
Vitaminele K sunt foarte importante pentru organismul uman. Acestea prezinta mai multe variante structurale. Astfel, vitaminele K naturale sunt liposolubile (se scindeaza in prezenta grasimilor), iar vitaminele K sintetice sunt hidrosolubile (se scindeaza in prezenta apei).
In 1929 o serie de experimente realizate de Henrich Dam (un cercetator danez) conduc la descoperirea vitaminei K. Zece ani mai tarziu Doisy si asociatii deja sintetizau vitamina K1. De atunci numeroase studii si cercetari au completat informatiile bogate pe care le avem astazi despre vitaminele K. Acestea sunt sintetizate de catre partile verzi ale plantelor sau de catre flora microbiana a intestinului gros.
Vitaminele K au un rolul biologic fundamental in procesul de coagulare a sangelui. De asemenea, aceste vitamine au rol antihemoragic, rol in mineralizarea osoasa.
Necesarul zilnic de vitamina K pentru copii 0-6 luni este de 2 micrograme, pentru copii 7-12 luni este de 2.5 micrograme, pentru copii 1-3 ani este de 30 micrograme, pentru copii 4-8 ani este de 55 micrograme, pentru adolescenti este de 60-75 micrograme, pentru femei este de 90 micrograme, pentru barbati este de 120 micrograme.
Sursele sunt alimente atat vegetale cat si animale. Cosul cu vegetale proaspete specifice primaverii aduce un aport semnificativ de vitamine K.