Acidul folic
Acidul folic, cunoscut si sub numele de vitamina B9, a fost extras pentru prima data din frunze de vegetale, mai precis din spanac.
Acidul folic este o vitamina hidrosolubila ubicuitara, gasindu-se in cantitati importante in ficat, muschi, mazare, germeni de grau, sfecla, linte, sparanghel, spanac, paine si paste imbogatite, salata, broccoli, produse lactate. O alimentatie echilibrata asigura aproximativ 0.05-2 mg de folati zilnic. Din cauza stabilitatii reduse, prin conservare, o proportie de 85-90% din acestia se distruge.
Folatul este absorbit atat prin intermediul unui transportator, care predomina in intestinul subtire proximal, cat si printr-un proces nesaturabil, care predomina la nivelul ileonului. Absorbtia acidului folic este diminuata de unii compusi precum: etanolul, metionina, homocisteina, cicloserina. Absorbtia la nivelul intestinului este un proces consumator de energie, suferind reactii de reducere si metilare cu formarea metil-tetrafolatului. Dupa absorbtie, folatii sunt transportati in sange, legati de proteine si se depoziteaza la nivelul tesutului hepatic si in eritrocite.
Organismul uman contine 5-10 mg de folati, iar cea mai mare parte, peste 50% este depozitata la nivelul ficatului. Excretia are loc prin materiile fecale si urina. De asemenea, folatii sunt sintetizati de catre bacteriile intestinale.
Necesarul de acid folic se poate calcula pe baza echivalentului de folat, definit ca reprezentand un microgram de folat sau 0.6 micrograme de acid folic. Astfel, necesarul la femei, dar si la barbati, este de 400 micrograme, crescand in sarcina si la femeile care alapteaza la 600 micrograme.
Desi se gaseste in multe alimente, pot aparea carente mai ales la femeile insarcinate, la persoanele care folosesc medicamente, precum contraceptivele orale, aspirina, barbiturice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene. Deficitul de acid folic afecteaza, in primul rand, sinteza eritrocitelor, instalandu-se astfel anemia megaloblastica sau macrocitara, cu aparitia de celule gigant in maduva hematopoetica.
In acelasi timp, se poate observa hipersegmentarea leucocitelor si pot aparea agranulocitoza (absenta polimorfonuclearelor) si trombocitopenia (scaderea trombocitelor). Acidul folic poate fi distrus in timpul prepararii, iar simptomele carentei de vitamina B9 sunt anemia, diareea, ulceratii intestinale, astenia, depresia, limba inflamata, scaderea apetitului, reducerea capacitatii de memorare, starea de iritabilitate, dificultatea in respiratie.
Dozele mari nu creeaza nici o problema organismului uman. O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" insa, un deficit de vitamina B12. Trebuie supravegheat aportul ambelor vitamine, mai ales in cazul viitoarelor mame si al vegetarienilor.
Pe langa faptul ca acidul folic este bun pentru femeile insarcinate, fapt binecunoscut, acesta protejeaza inima, diminueaza efectele unor boli precum Alzheimer, ajuta la vindecarea unei eventuale depresii, mentine sperma barbatilor la o calitate buna. Acidul folic este, de asemenea, implicat in prevenirea cancerului cervical (cancerul de col uterin). Displazia cervicala, caracterizata prin aparitia unor celule anormale la suprafata cervixului, poate evolua spre cancer al colului uterin, daca este netratata.
Din fericire insa, ea este usor de detectat prin testul Papanicolau si se trateaza eficient prin suplimentarea cu folat (0,8-3 mg pe zi). Pe langa sanatatea inimii, a creierului si a colului uterin, acidul folic este responsabil pentru ameliorari in multe alte afectiuni. De exemplu, pacientii cu boli renale terminale au nivelul de homocisteina extrem de ridicat si pot fi protejati de evenimentele cardiovasculare prin suplimentarea cu acid folic si vitaminele B6 si B12.
Pacientii bolnavi de diabet au, de asemenea, homocisteina ridicata, acidul folic intervenind cu succes. Studii recente indica si legaturi intre un nivel scazut de acid folic si boli asociate cu imbatranirea: pierderea auzului, psoriazisul.
In asociatie cu alte vitamine si medicamente, acidul folic poate sa duca la efecte secundare precum: stari de somnolenta, reactii neplacute ale pielii, dureri de stomac. Totusi, aceste lucruri se intampla extrem de rar sau niciodata, daca acidul folic este luat in doza recomandata de catre medic.
Acidul folic protejeaza creierul
S-a observat ca 15 pana la 38 la suta dintre adultii suferind de depresie prezinta un nivel scazut de acid folic in sange. Intr-un experiment recent, efectuat asupra a 20 de pacienti cu afectiuni depresive, de varsta medie, un tratament cu 50 mg metilfolat pe zi a avut ca rezultat 81% raspuns pozitiv in sase saptamani. Administrarea unui supliment de 15 mg metilfolat pe zi, in completarea tratamentului cu antidepresive standard, are de asemenea efect pozitiv. Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard au aratat ca bolile cronice cum ar fi artrita reumatoida, anumite tratamente impotriva cancerului, alcoolismul, sau o dieta saraca pot duce la o deficienta folata, si deci la cresterea riscului de depresie.
Cercetarile au aratat de asemenea ca anumite medicamente ca metotrexata, levopoda, niacin, fenitoin (Dilantin), carbamazepin, teofilin pot reduce semnificativ nivelul de folat. Cercetatori de la Universitatea Oxford au anuntat de curand rezultatele unui studiu conform caruia pacientii suferinzi de boala Alzheimer au nivelul de acid folic si vitamina B12 mult mai mic decat persoanele sanatoase de aceeasi varsta. Ei au observat, de asemenea, ca un nivel ridicat de homocisteina este un potential factor de risc pentru boala Alzheimer; subiectii cu un nivel peste 14 micromoli/L au avut un risc de aproape 5 ori mai mare decat cei cu sub 11 micromoli/L. Subiectii cu nivele scazute de folat si vitamina B12 au avut un risc de AD de 3-4 ori mai mare decat persoanele cu nivele normale.
Prevenirea cancerului cervical cu ajutorul acidului folic
Cercetari efectuate la Scoala Medicala Harvard au aratat ca femeile care si-au asigurat 0,4 mg sau mai mult de acid folic pe zi pe o perioada de cel putin 15 ani prezinta un risc de patru ori mai mic de a dezvolta un cancer al colonului fata de femeile cu o "ratie" zilnica de 0,2 mg sau mai putin. Multe femei afalate la menopauza au un nivel ridicat de hemocisteina, despre care se crede ca ridica riscul de osteoporoza; suplimentarea cu acid folic poate micsora aceste nivele.
Si lista poate continua!
Nu exista nici un dubiu ca acidul folic este foarte important pentru sanatate si confort. Pe langa sanatatea inimii, a creierului si a colului uterin, acidul folic este responsabil pentru ameliorari in multe alte afectiuni. De exemplu, pacientii cu boli renale terminale au nivelul de hemocisteina extrem de ridicat si pot fi protejati de evenimente cardiovasculare prin suplimentarea cu acid folic si vitaminele B6 si B12.
Pacientii bolnavi de diabet au de asemenea hemocisteina ridicata, acidul folic intervenind cu succes. Studii recente indica si legaturi intre un nivel scazut de acid folic si boli asociate cu imbatrinerea: pierderea auzului, psoriazis.